Opvallend veel ict’ers die werken bij gemeenten, zijn van Nederlands-Indische of Molukse afkomst. Gov.Factory, consultancybureau voor gemeenten en overheid, bestaat zelfs voor het merendeel uit Indo’s en Molukkers. Dit bureau zet deze groep op zijn tienjarig jubileum eind oktober in het zonnetje.
Op 31 oktober viert Gov.Factory (onderdeel van het samenwerkingsverband IBC Network) in Scheveningen zijn tienjarig bestaan. Op deze feestelijke dag is er extra aandacht voor de Indo-Maluku Gemeenten (IMG), een vereniging van gemeente-ict’ers met een Indische en Molukse achtergrond. Aan Paul Keyne, voorzitter IMG, wordt dan de eerste IMG-speld overhandigd aan. Dit gebeurt door Koos Lefeber, die de ict-ambtenarengroep in 2014 oprichtte.
Volgens Ferry Bögels, marketingcommunicatiemanager bij Gov.Factory, werken veel Indo’s en Molukkers in de ICT-sector als i-adviseur, projectleider of leidinggevende. Vaak werken ze op het raakvlak van ict en het sociale domein, dus bij diensten die de burger betreffen.
Bögels: ‘De meesten zijn hoogopgeleid of autodidact. Hun expertise is ontwikkeld door motivatie, doorzettingsvermogen en een natuurlijke interesse om te leren.’ Opvallend ook is hun hoge loyaliteit. Bögels: ‘Ze blijven loyaal aan hun werkgever.’ Dat is vaak een familietraditie. Hun (groot)ouders waren veelal KNIL-militairen. ‘En die bleven hun leven lang hun werkgever dienen.’
Binding
Het doel van de IMG is om kennis met elkaar te delen over diverse digitaliseringsontwikkelingen bij de lokale overheid en ook daarin samen op te trekken. Bögels: ‘De binding binnen de groep is hun gemeenschappelijke afkomst. Het is om deze reden vrij eenvoudig om nader tot elkaar te komen. Denk aan de Indische en Molukse keuken, taal, herkomst en achtergrond.’
De IMG-leden komen twee keer per jaar bijeen waarbij diverse gastsprekers worden uitgenodigd om ict-ontwikkelingen te presenteren. Bijvoorbeeld vertegenwoordigers van VNG, Logius, Pinkroccade of Centric, maar ook gemeente-experts.