Zuid-Korea laat als eerste land ter wereld toe dat ontwikkelaars voor hun mobiele apps betaald worden buiten de appstores van Google en Apple. Dat betekent dat Apple en Google op die manier hun commissie van vijftien à dertig procent op elke verkochte app of abonnement mislopen. Dat schrijft de Financial Times.
Het Zuid-Koreaanse parlement heeft het wetsvoorstel, ondanks zwaar lobbywerk van de tech-sector, unaniem goedgekeurd. De wet moet nu enkel nog door de president ondertekend worden, maar die heeft al aangegeven dat hij een voorstander van is.
Zuid-Korea is zo het eerste land waar app-ontwikkelaars betalingen voor hun apps of abonnementen ook buiten de appstores mogen afhandelen. Tot nog toe moest dat telkens verplicht via Google of Apple verlopen en namen die bedrijven daar dan ook een commissie op. Ook in andere delen van de wereld gaan stemmen op om dit betaalmonopolie te doorbreken. Zowel de Europese Commissie als verschillende, individuele Europese landen onderzoeken of de methodieken van Google en Apple niet concurrentieverstorend werken.
Voor Apple en Google wordt het onder de nieuwe wet ook moeilijker om bepaalde apps uit hun winkels te weren en om exclusiviteit te eisen van bepaalde ontwikkelaars. Als er overtredingen worden vastgesteld, kunnen die beboet worden met een boete van maximaal drie procent van de Zuid-Koreaanse omzet.
Navolging
De nieuwe wet is slecht nieuws voor de twee bedrijven, die hen, als ze wereldwijd navolging krijgt, miljarden kan kosten. Apple zei vorige week dat het wetsvoorstel zou leiden tot ‘minder kansen voor lokale ontwikkelaars doordat het vertrouwen van gebruikers in aankopen in de appstores wordt geschaad’. Google stelde dat de ‘servicekosten van de Play Store helpt Android gratis te houden, waardoor ontwikkelaars de tools en het wereldwijde platform krijgen om toegang te krijgen tot miljarden consumenten over de hele wereld’. Het bedrijf voegde eraan toe dat het ‘zal nadenken over hoe het aan de wet kan voldoen en in de komende weken meer zal meedelen’.
Tim Sweeney, ceo van spelletjesbedrijf Epic Games, noemde de nieuwe wet een ‘belangrijke mijlpaal in de 45-jarige geschiedenis van personal computers’. Epic en Apple zijn in een juridisch gevecht verwikkeld rond het populaire spel Fortnite. In de zomer van 2020 paste Epic zijn game zo aan dat het ook betalingen accepteerde buiten de Apple-appstore om. Als reactie daarop gooide Apple het spelletje uit zijn digitale winkel.