Frankrijk en Nederland trekken de komende jaren intensief met elkaar op om quantumtechnologie naar een hoger plan te brengen. In Europa is dit de eerste langdurige quantumsamenwerking tussen landen.
Dat hebben staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en haar Franse collega Cédric O (Digitalisering) bekendgemaakt in Parijs. Beide landen gaan uitwisselingen opzetten voor studenten en startups coachen. Ook komt er een gezamenlijke vacaturebank om internationaal talent aan te trekken.
Frankrijk en Nederland zijn de enige Europese landen die concrete nationale investeringen hebben aangekondigd in quantum. President Macron zegde begin dit jaar 1,8 miljard euro toe. Nederland volgde afgelopen april. Vanuit het Nationaal Groeifonds kwam 615 miljoen euro beschikbaar. De organisatie Quantum Delta Nederland bouwt daarmee het Nederlandse ecosysteem uit, inclusief samenwerkingen met andere landen, waaronder Frankrijk.
Meer partners
Staatssecretaris Keijzer onderstreept de noodzaak tot Europese samenwerking. ‘Dat doen we om te beginnen met Frankrijk, dat net al wij grote stappen zet en fors investeert. Ons doel is een Europees quantum-ecosysteem dat onze landen banen, inkomsten en innovatie oplevert. Daar hebben we vandaag de basis voor gelegd.’ De bedoeling is om de samenwerking verder uitbouwen en op zoek te gaan naar meer partners.
Quantum Delta Nederland ontwikkelt de eerste quantumcomputer, die door zijn enorme rekenkracht veel meer kan dan de huidige computers, zoals bijvoorbeeld voorspellen hoe een medicijn zich gedraagt in het menselijk lichaam. De organisatie werkt ook aan het eerste grotere quantumnetwerk en aan quantumsensoren die in staat zijn veranderingen bij zeer kleine deeltjes te meten, zoals in dna. Ook moet quantum bijdragen aan cybersecurity via een veilig (quantum-)internet.