Als je vroeger, in de tijd voor corona, een collega snotterend en hoestend achter z’n computer zag zitten dan zei je, ‘ga toch naar huis’. En meestal luisterde die collega niet waarna de week erop het halve kantoor al snotterend en hoestend achter zijn computer zat. De vraag is nu of je diezelfde collega naar huis mag sturen als hij zich weigert te vaccineren. Google en Facebook deden het al in Amerika.
Ik vind van wel. Ik zeg er ook direct bij dat ik tegen verplichte vaccinatie ben en dat je wat mij betreft alle vrijheid hebt om naar de adviezen van een dansleraar te luisteren. Zelf luister ik op het gebied van bestrijding van pandemieën niet naar eigenaars van dansscholen. Dat is namelijk ongeveer hetzelfde als je een openhartoperatie moet ondergaan en je bij het ziekenhuis komt en je het vervelende nieuws te horen krijgt dat de chirurg die de operatie zou doen, helaas ziek is. ‘Maar we hebben wel een vervanger.’ ‘Oh’, zeg jij dan, ‘en is dat dan een goede vervanger?’ ‘Nee, het is een docent Aardrijkskunde’, klinkt het dan zorgelijk. ‘Oh’, stamel je terug, ‘maar heeft hij veel volgers op Twitter?’ ‘Ja, dat wel’, klinkt het positief!’ ‘Nou, dan is het goed, begin maar met snijden!’
Gezelligheid
Als je je niet wilt vaccineren dan kies je er dus bewust voor om de pandemie niet te bestrijden met een vaccin maar met behulp van andere maatregelen. Oftewel thuisblijven en afstand houden. Je kunt niet én geen maatregelen nemen én toch profiteren van mensen die wel maatregelen nemen. Dus dan moet je ook niet zeuren. Daarbij is in de ict thuiswerken geen enkel probleem. Je hoeft helemaal niet naar het kantoor te komen. Naar kantoor kom je enkel voor de gezelligheid.
Dus of je lost de pandemie op met de anderhalvemetersamenleving of je neemt een vaccin. Dat mag trouwens ook puur voor de gezelligheid.
Niet alleen zit iedereen tegenwoordig op de stoel van de dokter maar ook op de stoel van de rechter want getest, gevaccineerd of genezen zijn op dit moment de keuzen die je hebt voor een QR-code en meer mag er niet gevraagd worden.
Ik vermoed dat de meesten niet om altruïstische reden zich hebben laten vaccineren maar om een QR-code te verkrijgen die verkregen wordt middels antistoffen. En daarom wordt nu stilletjes de vlag verhangen want een vaccinatiebewijs is als een ISO27001 certificaat tegen ransomware als je geen antistoffen hebt. Hoe groot aantal non-responders in Nederland is blijft gokken omdat er niet actief op getest wordt. Er wordt echter wel getest op infectie en je krijgt 11 dagen na een positieve PCR-test je QR-code wat sinds 14 augustus sneller is dan een vaccinatie met Janssen. Op de vraag of ik gevaccineerd ben antwoord ik dat ik een QR-code heb want hoe ik deze verkregen heb is niet interessant.
Misschien is het daarom een idee om iedereen actief te testen op antistoffen, je hebt dan meer inzicht in de groepsimmuniteit en kunt veel gerichter vaccineren. Preventief ga ik elk halfjaar bloedprikken om te controleren of het prikken nog wel effectief is. Aanpassing in de medicatie is al 3 keer nodig geweest want niets is zo veranderlijk als de mens.
Een plicht om te laten vaccineren is juridisch niet door te zetten en hoogst twijfelachtig.
Er is een deel van de bevolking waarvoor de vaccinatie zelf een hoog risico met zich meebrengt o.a. bij allergien, die kun je niet uitsluiten van het normale leven, niet alleen is dat juridisch niet houdbaar maar ook asociaal.
De beste maatregel is afstand houden ook al ben je gevaccineerd, er treden namelijk ook infecties op bij gevaccineerden.
Ter informatie, na ieder “feest” met rijkelijk alkohol zie je het aantal infecties stijgen. We kunnen deze pandemie met discipline onder kontrole krijgen, maar ja discipline is zoiets waar we bepaald moeite mee hebben, toch!
@CPT
Goed verhaal. En ik ben het er nog mee eens ook.
Echter, Jacob heeft het in zijn column niet over evenementen, maar over werk. En dat is meestal geen keuze. Als je vaccinatie verplicht stelt om naar het werk te kunnen is het niet echt een keuze meer.
Dat is vooral mijn punt.
Helaas voor Jacob zijn het wel twee niet zo deskundige leraren, De Jonge en Rutte, die de adviezen van COVID-19 experts in beleid mogen omzetten. Die twee denken dat après-ski en hossen bij carnaval geen probleem is vanwege het veelvuldig smeren van de keel met alcoholische drank, dat het wegstoppen van zwakkeren snel voor voldoende groepsimmuniteit zorgt en dat je met een Jansen-prik meteen veilig kunt gaan dansen.
Jammer voor al die mensen die op een operatie moeten wachten vanwege COVID-19.
Ook bij een vaccinatieverplichting heb je altijd uitzonderingen, o.a. op medische gronden.
Wie zou je nou kunnen besmetten als de rest wél gevaccineerd is?
@R.J. Een vaccin of een eerdere besmetting, voorkomt niet dat je (opnieuw) besmet wordt, maar het beperkt de gevolgen voor de besmette persoon en beperkt de besmettelijkheid van die persoon. De mate van bescherming door een eerdere besmetting of vaccinatie is afhankelijk van verschillende factoren.
@R.J.:
Vergelijk het met de griep (nee, ik zeg niet dat corona “slechts een griepje” is), je hebt al verschillende keren griep gehad, en mogelijk ben je er ook tegen gevaccineerd, maar als er een nieuwe mutatie komt, dan kun je weer griep krijgen. Je wordt alleen niet ernstig ziek.
@Frank,
dat is voor griep niet waar. De mutant die de “spaanse griep” bracht heeft millioenen mensen gedood.
De manier waarop het influenza-virus muteert is anders als bij het coronavirus, er is een bepaalde periodiciteit bij influenza, als je meer wilt weten https://www.cdc.gov/flu/about/viruses/index.htm.
Bij bepaalde mensen leidt een besmetting niet tot symptomen, die besmetten anderen maar worden zelf niet ziek.
Vergelijk het met dragers van MRSA (MultiReststente Stafylococcus Aureus) wie “drager” is mag niet in een ziekenhuis werken omdat hij/zij een gevaar voor anderen (patienten) is, zelf mankeert die persoon niets.