Milieu-rapporteurs vinden het nog te vroeg om een bouwvergunning te verstrekken voor een mega-datacenter bij Zeewolde. Ze roepen de gemeente en de provincie Flevoland op om te wachten tot de gevolgen van het bouwverkeer voor de omliggende beschermde natuur duidelijk zijn. Dat staat in een recent advies.
Het gaat om een advies over de bouw van een hyperscaler-datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld IV in de gemeente Zeewolde. Daarin geven de betrokken partijen een aanvulling op een eerder milieu-effectenrapport.
Er is na een verzoek van de rapporteurs meer informatie verstrekt over duurzame energie-opwekking en de gevolgen voor de omgeving. Die informatie is volgens de rapporteurs nog steeds onvoldoende om te beoordelen wat de gevolgen van het bouwverkeer zijn. Daarom wordt verzocht om te wachten met een vergunning.
‘De commissie adviseert om de gevolgen van extra vervoersbewegingen op het Natura 2000-gebied Veluwe te onderzoeken. Zij acht deze informatie essentieel voor het volwaardig meewegen van het milieubelang bij de besluitvorming over de komst van het datacenter.’
Facebook, Amazon?
In februari van dit jaar gaf de gemeente de officiële aftrap van het mega-datacenterproject. Op het terrein komt een campus van vijf datacenters, die op zijn vroegst in 2028 operationeel zijn. Pas als de vergunning rond is, wil ontwikkelaar Polder Networks de naam van de partij achter de datacenters bekend maken. Volgens de gemeente gaat het om een Amerikaanse hightechbedrijf. In het geruchtencircuit worden onder meer Facebook en Amazon Web Services (AWS) genoemd.
Het Trekkersveld wordt met tweehonderd hectare uitgebreid. Tachtig procent daarvan is bedoeld voor de hyperscaler-locatie. Dat terrein is nu nog vruchtbare landbouwgrond. Om de bouw van het datacenterpark mogelijk te maken moet eerst de bestemming worden gewijzigd en moeten een viertal boeren worden uitgekocht. De bouwwerkzaamheden zouden dit jaar beginnen.
Wat is een hyperscaler-datacenter?
Eerst een krakkemikkige businesscase met opgeklopte werkgelegenheidsverwachtingen van kneutergemeente Zeewolde, geheime partijen die leuk veel geld moeten verdienen aan o.a. grondtransacties en nu ook nog eens een MER met opnieuw open uiteindes. De beknotte MER-cie is voor de overheden gelukkig wel erg meegaand (“Het bevoegd gezag heeft de Commissie niet in de gelegenheid gesteld om zienswijzen en adviezen bij haar advies te betrekken”).
Waarom willen onze overheden onze beperkte duurzame energie zo graag aan buitenlandse bedrijven geven. Dit lijkt me een leuke uitnodiging voor Folow The Money.