Tijdens diens Dag van de Architectuur heeft Intel nieuwe producten afgekondigd die de rekensnelheden in datacenters verhogen. Hoewel cpu's tegen de fysieke grenzen aanlopen, blijkt de chipfabrikant toch weer een paar tandjes bij te kunnen schakelen.
Intel-ceo Pat Gelsinger, zelf ook een architect, zei het op de Dag van de Architectuur als volgt: ‘We staan voor ontzagwekkende computeruitdagingen die alleen zijn op te lossen door revolutionaire architecturen en platforms. Onze architecten en ingenieurs hebben deze technologische magie mogelijk gemaakt. De wereld rekent op architecten en ingenieurs om de moeilijkste rekenproblemen op te lossen en zo het leven van mensen te verrijken. Onze strategie en uitvoering worden versneld om aan deze vraag te voldoen, in een razend tempo.’
Zo komt Intel met de Performance-core. Deze x86-kern is niet alleen de best presterende cpu-kern ooit door Intel gebouwd, hij levert ook een stapfunctie in de prestaties van de cpu-architectuur die het volgende decennium zal aansturen. Hij is ontworpen als een bredere, diepere en slimmere architectuur om meer parallel te kunnen afhandelen, de latency te verkleinen en de prestaties voor algemeen gebruik te verbeteren. Het helpt ook bij de ondersteuning van toepassingen met grote gegevens en een grote codevoetafdruk. De Performance-core gaat in zijn algemeenheid negentien procent sneller om met een breed scala aan werkbelastingen ten opzichte van de huidige elfde generatie Intel Core-architectuur (Cypress Cove) bij dezelfde frequentie.
Gericht op datacenterprocessoren en op de zich ontwikkelende trends op het gebied van machine learning, brengt Performance-core speciale hardware, waaronder Intels nieuwe Advanced Matrix Extensions (AMX), om matrixvermenigvuldigingsbewerkingen uit te voeren voor een toename van bijna acht keer in de versnelling van kunstmatige intelligentie.
Efficient-core
De nieuwe Efficient-core is een schaalbare x86-microarchitectuur voor rekenbehoeften over het hele spectrum: van mobiele toepassingen met laag stroomverbruik tot microservices met veel kernen. Vergeleken met Skylake, Intels meest productieve cpu-microarchitectuur, levert de Efficient-core veertig procent meer single-threaded prestaties bij hetzelfde stroomverbruik, of dezelfde prestaties bij minder dan veertig procent stroomverbruik. Voor doorvoerprestaties leveren vier Efficient-cores tachtig procent meer prestaties bij een lager stroomverbruik dan twee Skylake-kernen met vier threads of dezelfde doorvoerprestaties bij tachtig procent minder stroomverbruik.
De architecten hebben voorts Intel Thread Director aangepast om de Efficient-core en Performance-core ‘naadloos’ te laten samenwerken, waarbij werklasten vanaf het begin dynamisch en intelligent worden toegewezen en het systeem wordt geoptimaliseerd voor maximale real-world prestaties en efficiëntie. Met intelligentie die direct in de core is ingebouwd, werkt Intel Thread Director naadloos samen met het besturingssysteem om de juiste thread op het juiste moment in de juiste core te plaatsen.
Wet van Moore
Met Alderlake (cpu met nieuwe multi-core-architectuur), Xe HPG and Alchemist SoC (voor gaming en ai), Sapphire Rapids (versnellers), Infrastructure Processing Unit (die in datacenters werklasten van cpu’s naar ipu’s kan brengen) en Ponte Vecchio (voor high performance computing) komt Intel met vernieuwingen die datacenters in een hogere versnelling kunnen brengen.
Om met Intel-topman Raja Koduri te spreken: ‘Terugkijkend op het afgelopen jaar is vast te stellen dat technologie een centrale rol heeft gespeeld in de manier waarop we met elkaar hebben gecommuniceerd, gewerkt, gespeeld en de pandemie hebben doorstaan. Enorme rekenkracht bleek van cruciaal belang. In de toekomst zullen we te maken krijgen met een enorme vraag naar computers – mogelijk een duizendvoudige behoefte tegen 2025. Die toename in vier jaar is de wet van Moore tot de macht vijf.’