De Nijmeegse ict-leverancier en software-reseller voor overheden SEP moet het Katwijkse softwarebedrijf Pepperflow twee ton aan licentievergoedingen betalen. Dat bepaalde de rechter na een conflict tussen beide bedrijven. Er was geen duidelijk contract, toch mocht SEP niet eenzijdig de samenwerking staken, oordeelt de rechter.
SEP trok een jaar nadat zij planning en controlesoftware van het Katwijkse bedrijf Pepperflow was gaan verkopen, eenzijdig de stekker uit de samenwerking. Diverse gemeenten zegden als klant van SEP het bestaande contract voor Pepperflow’s software op. De Katwijkers eisten van SEP nakoming van de afspraken en betaling.
De rechtbank stelt Pepperflow in het gelijk. SEP is nu veroordeeld tot betaling van ongeveer twee ton aan licentievergoedingen. Een tegeneis van SEP tot terugbetaling van voldane factuurbedragen aan Pepperflow werd afgewezen. Volgens de rechter was er duidelijk een samenwerking, ook al was deze niet vastgelegd in een contract. Er waren namelijk opdrachtformulieren uitgewisseld.
Volgens Mark Jansen, advocaat op gebied van it- en privacyrecht bij Dirkzwager in Arnhem en Nijmegen, bewijst deze uitspraak dat resellers niet zomaar een eigen koers moeten gaan varen. ‘Die eigenzinnigheid komt de reseller in deze namelijk duur te staan,’ stelt hij.
Conflict
Software wordt op allerlei manieren op de markt gebracht: van direct contracteren met de programmeur tot (sub)licentiëring door een reseller. Ook verwijzing door een reseller en allerlei tussenvormen daarvan komen voor. Er bestaan dan ook vele vormen van samenwerking tussen softwaremakers en resellers.
Lees op Channelweb hoe het misliep tussen beide partijen en waarom de rechter eraan te pas moest komen.