Techbedrijven koppelen in hoog tempo werelddelen via onderzeese kabels elkaar. Facebook en Google-moeder Alphabet, samen goed voor tachtig procent van de investeringen in glasvezelkabels op de oceaanbodem, hebben nieuwe verbindingen in Afrika en Azië aangekondigd.
Het 2Africa-project dat Afrika van snel internet moet voorzien, wordt eerder dan gepland uitgebreid. Facebook, Vodafone, China Mobile, Orange en andere deelnemers hebben dat besloten. Vier nieuwe landen worden op ‘s werelds grootste kabelnetwerk aangesloten. De kabels worden doorgetrokken naar Angola, de Seychellen en de Comoren, terwijl Nigeria een nieuwe verbinding krijgt. Onlangs was al een koppeling met de Canarische eilanden aangekondigd.
Dit brengt het totaal aantal plaatsen waar de zeekabels aan land komen, op 35 in 26 landen. Een 37.000 km lange kabel gaat Afrika met Europa en het Midden-Oosten verbinden. 2Africa moet in 2024 in bedrijf komen.
Samen met Alphabet gaat Facebook onderzee glasvezelkabels aanleggen tussen Singapore, Japan, Taiwan, Guam, de Filipijnen en Indonesië. Deze zogenoemde Apricot-kabel sluit aan op de onlangs aangekondigde Echo-kabel, die de VS, Singapore, Guam en Indonesië verbindt. Beide nieuwe kabels vergroten de betrouwbaarheid van Google Cloud en andere digitale diensten.
Eerder dit jaar heeft Google de onderzeese kabelinfrastructuur tussen de VS en Europa uitgebreid. Deze glasvezelverbinding over de Atlantische oceaan heeft een capaciteit van 250 terabits per seconde. Ook tussen Chili en Californië legt Google krachtige verbindingen aan. Soortgelijke projecten verbinden Portugal en Zuid-Afrika alsmede New York, Londen en Bilbao.
Een 37.000 km lange kabel …
Er is toch zeker een kortere weg!?
Waarschijnlijk is dit de som van een heleboel kabels?