De I-strategie Rijk 2021-2025 is gereed en ligt op 6 september op de burelen van de Tweede Kamer. In het document staan de toekomstplannen voor ict en informatisering binnen de overheid. Het document had al voor het reces aangeboden moeten worden.
De I-strategie Rijk 2021-2015 is de opvolger van de Strategische I-Agenda 2019-2021. In het document delen verschillende hoge ict-ambtenaren hun plannen voor digitalisering binnen de rijksoverheid.
Er komen tien thema’s aan bod die prioriteit krijgen, zoals data & algoritme, digitaal bestuur, digitale weerbaarheid, generieke voorzieningen en het ict-landschap van de rijksoverheid. De ambtenaren willen met de strategie een veilige, mensgerichte, transparante en effectieve digitale toekomst neerzetten.
Graag hadden ze net voor de zomer de I-strategie gedeeld, maar vanwege drukte in de ministerraad is dat niet meer gelukt. Vanaf maandagmiddag 6 september is het document hier beschikbaar.
Experts gezocht
‘Hij is af’, meldt Marcel Hopman in een bericht op LinkedIn. De cio Rijk, eindverantwoordelijke voor data, ai en informatiehuishouding binnen de Nederlandse rijksoverheid, voegt eraan toe dat ‘er leuke dingen gaan gebeuren.’ Hij maakt meteen van de gelegenheid gebruik om nieuwe mensen te werven met kennis van algoritmen, data en informatiehuishouding. Zij moeten helpen de plannen uit te gaan voeren.
Hij zoekt drie beleidsmedewerkers: één voor informatiehuishouding, één voor data en één voor algoritmen. Zij gaan in een vast team de Cio Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) ondersteunen in het realiseren van de I-strategie.
Ook ciso en cdo
De gezochte beleidsmedewerker data richt zich op de ontwikkeling van kaders en kennisinstrumenten voor chief data officers (cdo’s) binnen verschillende ministeries. Het gaat zowel om data-governance als datawetenschap. Ook wordt bijgedragen aan Europese onderhandelingen over data-wetgeving, zoals de DSA (Digital Services Act) , DMA (Digital Markets act) en de Data Act. In juli uitte brancheverenigingen nog kritiek op de overheid om de in hun ogen gebrekkige betrokkenheid van Nederland bij die nieuwe EU-wetten.
Uit de functieomschrijving van de beleidsmedewerker informatiehuishouding blijkt dat het cio-stelsel binnen de rijksoverheid wordt uitgebreid. Naast de al bestaande chief privacy officer en functionaris gegevensbescherming (fg) worden er ook een chief data officer en een ciso (chief information officer) aan het gezelschap toegevoegd.