Het afgelopen tweede kwartaal toont een stijging in het aantal overnames, fusies en deelnemingen in de Nederlandse ict-sector. Met 124 geregistreerde deals lag het aantal transacties hoger dan de 95 deals in hetzelfde kwartaal in 2020. Wat opvalt: coronabeperkingen of niet, Amerikaanse bedrijven en investeerders kochten er lustig op los.
Dit blijkt uit de geregistreerde kwartaaltransacties van Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames, in samenwerking met Computable. Het tweede kwartaal van 2021 is qua dynamiek vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar. Sowieso vertoont de ict-overnamemarkt in Nederland al een aantal kwartalen een behoorlijke drukte, met het vierde kwartaal van 2020 als uitschieter (158 deals).
De draad oppikken
In het tweede kwartaal vorig jaar was er vanwege de net uitgebroken coronapandemie een pas op de plaats. Maar daarna pakten investeerders de draad weer op en bleek de coronacrisis door de veroorzaakte versnelling in de digitalisering van de samenleving juist een positieve uitwerking te hebben op de ict-markt. Investeerders stoppen hun kapitaal steeds meer in de ict-branche, mede vanuit risicoperspectief. Ook partijen die zich tot voor kort niet richten op deze sector. Een voorbeeld hiervan uit het afgelopen kwartaal is Riverdam, een investeringsmaatschappij die zich richt op Nederlandse mkb’ers met een omzet van meer dan twintig miljoen euro. Riverdam nam in mei de BT Groep ICT over van printerleverancier en kantoorinrichter BT Groep uit Oisterwijk. Hiermee zet de investeerder de eerste stappen in de markt van ict-dienstverlening.
Structureel meer kapitaal
Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, verwacht dan ook nog het nodige van het derde en vierde kwartaal van dit jaar. ‘Er is nog veel dynamiek aanwezig én kapitaal beschikbaar. Daarvan gaat tegenwoordig structureel meer naar de ict-sector toe. De bodem van het aantal deals in een kwartaal ligt ook een stuk hoger dan een paar jaar terug.’
Hij wijst op de platforminvesteringen: wanneer een investeerder instapt bij een bedrijf en er vervolgens middels een ‘buy-and-build’-strategie met overnames een platform wordt opgebouwd, ging het tot voor kort meestal om een overname per half jaar of jaar. ‘Het tempo ligt nu hoger. De laatste tijd gaat het vaker om meerdere acquisities pér kwartaal!’
Schuitevoerder noemt als voorbeelden in het tweede kwartaal op partijen als Techone (overnames van Compx Tilburg, De Krachtcentrale), het Belgische Intracto (kocht de drie Nederlandse bedrijven Orangedotcom, Zoekhelden, Codezilla), Happy Horizon (Flashpoint, Power, Experius), Enreach (Benemen, Go2thecloud), Ilionx (Rubix, LeBlanc Advies) en Xebia (coMakeIT, Oblivion), allemaal financieel ondersteund bij hun overnames door ingestapte investeringsmaatschappijen. ‘En kijk naar ICT Group; het bedrijf heeft sinds het van de beurs is gehaald met steun van de nieuwe investeerder NPM Capital alweer de eerste overnames gedaan: Profit Consulting en Strypes. Zo wordt er dus sneller en meer kapitaal aan het werk gezet.’
Brede belangstelling
Collega Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, constateert aan de hand van het overzicht van april-juni 2021 dat er over de hele breedte van de ict-sector appetijt bestaat: of het nu om telecommunicatie, digitale marketing, bedrijfssoftware of beveiliging gaat, om een paar markten te noemen, overal vinden overnames en deelnemingen plaats.
Opvallend is wel de toenemende buitenlandse belangstelling vanuit de Verenigde Staten. Nu is er altijd wel Amerikaanse interesse geweest in Nederlandse ict-bedrijven maar deze springt in het afgelopen kwartaal met twaalf deals extra in het oog. Andere landen vissen ook in de Nederlandse ict-vijver maar beduidend minder vaak: België en Duitsland staan met vijf deals op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door Canada (drie deals), Zwitserland, Frankrijk en Noorwegen (twee deals) en Zweden en Groot-Brittannië (één deal).
Geen coronarem
De reisbeperkingen vanwege de coronacrisis hebben de Amerikanen niet afgeschrikt om te investeren, constateert De Visser. ‘In de VS ligt de waardering voor techbedrijven hoger en zijn er ruimere financieringsmogelijkheden dan in Europa.’
Opmerkelijk verder is dat het bij de Amerikaanse transacties vooral om specifieke, strategische deals gaat tussen bedrijven die geen grote naamsbekendheid hebben. Wat te denken van software- en engineeringsspecialist Epam Systems dat zijn oog liet vallen op Just-BI. Dat is een Rijswijks advies- en implementatiepraktijk (man of veertig) op het vlak van business intelligence (bi) en SAP S/4 Hana.
Of Circle Internet Services dat het Amsterdamse Vamp (voorheen Magnetic.io) kocht om zijn kennis van container- en microservices-technologie. Vamp haalde twee jaar geleden nog 2,5 miljoen euro op voor de internationale uitbouw en was op de radar komen te staan van de cloud-integratiedienstverlener uit San Francisco. En neem het Twentse HardMountain, een aanbieder van connectiviteit op het gebied van internet of things (iot) en machine-to-machine (m2m). Dat is in de handen gekomen van netwerkdienstverlener Globalgig.
Haast geruisloos
Een andere haast geruisloze Amerikaanse overname was die van YourPorter (Locasoft BV) uit Den Haag door Guesty, een leverancier van software voor verhuurders van verblijven voor vakanties of korte overnachtingen op het gebied van vakantieverblijven. YourPorter biedt op dit vlak een mobiele app die onder meer integreert met de online platformen van Booking.com en Airbnb. De overname eind april vond gelijktijdig plaats met een financiële injectie van vijftig miljoen dollar, in een investeringsronde geleid door Apax Partners.
Deals met bekendere namen waren die rond adviesbureau IDC dat de Nederlandse benchmarkexpert Metri overnam en Harver, een Amsterdamse leverancier van human resources (hr)-technologie die eerder Amerikaanse investeerders wist te strikken en nu is gekocht door de Amerikaanse evenknie Outmatch (met kapitaal van Rubicon Technology Partners en Camden Partners). Het platform van Harver gebruikt kunstmatige intelligentie bij de selectie van kandidaten voor vacature
Overzicht en opvallende deals
Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse deals in het tweede kwartaal van 2021.
Een greep uit de lijst van transacties in het tweede kwartaal van 2021:
APRIL:
– Thinkwise verkoopt een meerderheid van de aandelen aan De Hoge Dennen Capital en Arches Capital. De aanbieder van het gelijknamige low-code-ontwikkelplatform wil met het extra kapitaal internationaal versneld groeien, onder andere in Duitsland en de Verenigde Staten.
– RAM Infotechnology (RAM-IT), aanbieder van clouddiensten voor de (gezondheids)zorg, maakt zich op voor een versnelde groei. Keensight Capital, een Frans/Engelse tech- en zorginvesteerder, neemt een strategisch meerderheidsbelang in het Utrechtse bedrijf.
– Messagebird, leverancier van zakelijke communicatiesoftware, neemt het Amerikaanse Sparkpost over voor zeshonderd miljoen dollar en weet één miljard dollar binnen te harken via een verlengde Series C-investeringsronde. Sparkpost is een e-mail-intelligence-platform
– De Haagse scale-up Meld een Vermoeden biedt een platform om eenvoudig verdachte situaties te melden. Het digitale platform verrijkt de meldingen vervolgens met informatie uit openbare bronnen en versterkt de samenwerking met partners in het veiligheidsdomein. Voor doorontwikkeling van het platform ontvangt Meld een Vermoeden een kapitaalinjectie van 600.000 euro van InnovationQuarter en investeringspartners.
– APG heeft via zijn investeringsvehikel APG Asset Management een belang van twintig procent genomen in OneAsia, een bedrijf uit Hongkong dat datacenters beheert. Het bedrijf staat op het punt zijn activiteiten uit te rollen naar Japan, Korea en Thailand. De resterende tachtig procent van OneAsia is in handen van het datacenter- en it-infrastructuurplatform Legan, dat eveneens gevestigd is in Hongkong. Eerder nam de pensioenuitvoeringsorganisatie al een belang van 10,43 procent in Chindata, een eveneens Chinese leverancier van datacenteroplossingen.
MEI:
– Reaqta is een aanbieder van ict-beveiligingssoftware die zelfstandig bedreigingen kan detecteren en aanpakken. Het bedrijf haalt in een eerste investeringsronde geld op van Alpha Intelligence Capital (die de Series A-ronde coördineert), Fortino Capital, InvestLink en Integra Partners. Oorspronkelijk komt het bedrijf uit Malta maar in 2018 verhuisde Reaqta naar Amsterdam. Ook is er een kantoor in Singapore.
– Het twee jaar geleden opgerichte Amsterdamse Orderchamp valt in de smaak bij investeerders. In een eerste grote investeringsronde haalde de online-groothandel (e-wholesale) voor merken en winkeliers 16,5 miljoen euro aan groeikapitaal op voor verdere expansie in Europa. Deze Series-A investeringsronde wordt geleid door Prime Ventures. Bestaande investeerder Henq en een aantal business angels participeren mee.
– De Kiwa Groep, een auditor op het gebied van testen, inspectie en certificering uit Rijkswijk, heeft zijn portfolio uitgebreid met ot-beveiliging. Daarvoor heeft het Hudson Cybertec overgenomen. Dit Haagse bedrijf is gespecialiseerd in cybersecurity voor industriële automatisering en controlesystemen (iacs).
JUNI:
– Tech-investeerder Prosus koopt een meerderheidsbelang in GoodHabitz, een Europese leverancier van zakelijke online-trainingen. Het van oorsprong Zuid-Afrikaanse bedrijf, dat tegenwoordig zijn hoofdkantoor én een beursnotering in Amsterdam heeft, betaalt 212 miljoen euro voor het Nederlandse GoodHabitz.
– Quint Wellington Redwood heeft eindelijk een koper kunnen vinden. De Zwitserse AWK Group wil het ict-adviesbureau uit Amstelveen overnemen. Quint stond al een tijdje in de etalage. De investeringsmaatschappijen Synergia en Van Lanschot Participaties wilden, na in 2013 te zijn ingestapt, sinds begin 2020 van hun aandelen af.
– Opnieuw heeft it-beveiligingsbedrijf Tesorion een branchegenoot ingelijfd. Kahuna uit Amersfoort levert, net als Tesorion, beheerde it-beveiligingsdiensten vanuit een eigen security operations center (soc) en geeft advies over beveiliging en compliance. In januari nam Tesorion ook Compumatica over.
– De Europese mobiliteitsdienstverlener DKV neemt GreenFlux over, een Nederlands leverancier van softwareplatforms voor het opladen van elektrische voertuigen. In mei investeerde DKV ook al in het intelligente transportplatform van Route42. Dat biedt klanten in de logistieke sector een hardware-onafhankelijk telematicasysteem voor fleet management. Data van chauffeurs worden digitaal gevisualiseerd, opgeslagen en geëvalueerd.
– Shell lijft MachineMax in, een Engelse leverancier van een telematicaplatform (sensoren en analysesoftware) voor het beheren van een vloot terreinwagens en andere offroad-voertuigen.
– PricewaterhouseCoopers (PwC) Nederland neemt Focus Orange over, een Amsterdams adviesbureau gespecialiseerd in arbeidsvoorwaarden, beloningen van topmanagement en pensioen, op basis van een datagedreven aanpak. Het analysesoftware-onderdeel Crunchr maakt geen deel uit van de deal en gaat zelfstandig verder. Het is voor PwC in Nederland de eerste overname sinds ABSI (een Salesforce-specialist) in april 2019.