Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure blijven toonaangevend bij cloud-infrastructuur en platformdiensten, maar de voorsprong op met name Google wordt kleiner. Dat rapporteert Gartner. Ook Alibaba, Oracle en in mindere mate IBM komen dichterbij. Het onderzoeksbureau toont in zijn Magic Quadrant evenwel ook aan waar het bij AWS, Azure en Google Cloud allemaal aan schort
Er blijken nogal wat valkuilen te zijn. Gartner drukt ondernemingen die zich op een nieuwe leverancier oriënteren, op het hart goed op te letten. Alle drie hyperscalers hebben zo hun feilen. Hierbij een overzicht van de voornaamste pijnpunten.
Amazon Web Services
De verkoopafdeling van AWS blijkt sommige klanten het afgelopen jaar behoorlijk het vuur na aan de schenen te leggen. Ze worden extra onder druk gezet hun jaarlijkse uitgavenverplichtingen met twintig procent te verhogen om bestaande contracten te verlengen. Aangezien deze klanten sterk afhankelijk zijn van het platform kan dat benauwend overkomen, hoewel druk zetten niet AWS’ beleid is. Ook stopt AWS met het uitoefenen van druk als de klant laat merken daar niet van gediend te zijn.
Verder biedt AWS zoveel oplossingen aan dat technisch minder vaardige klanten soms tussen de bomen het bos niet meer zien. Deze complexiteit gaat veel ondernemingen hun pet te boven. Ze hebben hulp van derden nodig. Een derde punt van kritiek is dat AWS soms heel snel nieuwe ‘kale’ diensten uitbrengt die nog niet helemaal klaar zijn. Outposts (AWS-infrastructuur on-premise) kent een aarzelende start.
Microsoft
Ook op Microsoft valt een en ander aan te merken. Hoewel Microsoft moeite doet kritieke diensten als Azure Active Directory veerkrachtiger te maken, is het bedrijf er niet in geslaagd iedereen gerust te stellen. Gartner sprak veel klanten die zorgen blijven maken over de consequenties van het tijdelijk niet beschikbaar zijn van dergelijke kritieke diensten. Diensten zoals Azure Kubernetes Service (AKS) blijven af en toe met storingen kampen, vooral bij updates en onderhoud.
Daarnaast heeft Microsoft zeer complexe licenties en contracten. Ook de structuur van het accountmanagement is ingewikkeld. Ook leidt de inzet van Azure vaak niet tot verlaging van de kosten die een bedrijf aan Microsoft kwijt is. De innovaties die Microsoft het afgelopen jaar doorvoerde bij iaas en paas, zijn volgens Gartner aanzienlijk minder aantrekkelijk dan die van de concurrenten. Als paas-provider kan Microsoft nog niet echt overtuigen als het gaat om product-uitvoering en adoptie, aldus Gartner.
Ook Google krijgt kritiek. Sommige klanten hebben slechte ervaringen met het Google Cloud Platform nadat ze dienst zijn gaan gebruiken. Gartner schrijft dit toe aan de snelle groei van dit platform. Google’s organisatie kan dit niet altijd bijbenen. Google wint veel klanten met agressieve prijzen. Maar Gartner denkt dat deze kortingen op den duur verdwijnen. Overigens is Google Cloud de enige leverancier met een behoorlijk marktaandeel die momenteel flink verlies lijdt.
Drietal fier vooraan
Ondanks de gebreken blijven AWS, Azure en Google fier vooraan in de race liggen. Gartner kijkt zoals gebruikelijk naar de executiekracht en de reikwijdte van de visie. Qua executiekracht ligt AWS nog flink voor op Microsoft, maar qua visie is het verschil gering. Alibaba Cloud is van ‘nichespeler’ gepromoveerd naar ‘visionair’. Dat wil zeggen dat het Chinese bedrijf niet alleen grootse plannen heeft voor de toekomst maar ook aanzienlijke investeringen doet in unieke technologieën.
Oracle is nog niet zover, maar zit aardig in de buurt. Net als IBM is Oracle ‘nichespeler’. Gartner tekent hierbij aan dat deze spelers in bepaalde praktijkgevallen of regio’s prima dienstverleners kunnen zijn. Maar ze missen de breedte van het aanbod zoals AWS, Microsoft en Google.
Onder cloud-infrastructuur en platformdiensten verstaat Gartner niet alleen iaas (infrastructuur), maar ook paas (platform), gedistribueerde cloud en edge computing.