Voor it-organisaties van elke omvang, in alle regio's en in elke branche is multi-cloud in grote mate het standaardwerkmodel. Dat blijkt uit onderzoek van multi-cloud-automatiseerder HashiCorp naar de status van de multi-cloudstrategie bij ondernemingen. Ruim drieduizend it-professionals beantwoordden vragen over cloud-adoptie, uitdagingen en belemmeringen, en het effect van de pandemie.
Geeft driekwart van de respondenten aan dat hun organisatie al een multi-cloudstrategie heeft ingevoerd, uit het rapport is op te maken dat dit aantal over twee jaar zal stijgen tot 86 procent. Bovendien is net iets meer dan de helft van de respondenten van mening dat een multi-cloudstrategie heeft bijgedragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen van de organisatie, waarbij grote organisaties momenteel de meeste waarde zien in multi-cloud.
Digitale transformatie werd door een derde van de respondenten genoemd als het belangrijkste argument voor de overstap naar multi-cloud, gevolgd door het vermijden van vendor lock-in (dertig procent) en besparingen (28 procent). Digitale transformatie scoorde het hoogst bij grote organisaties in Latijns-Amerika en Azië-Pacific en binnen de sector financiële dienstverlening.
Van de drie grote publieke cloud-aanbieders, is AWS de belangrijkste die door de respondenten wordt gebruikt (88 procent). De respondenten verwachten dat hun gebruik van AWS in de komende twee jaar gelijk zal blijven. Microsoft Azure staat op de tweede plaats (74 procent), terwijl Google Cloud de derde plek inneemt (64 procent).
Covid en cloud-uitgaven
Cloudbudgetten verschillen per bedrijfsgrootte, sector en regio. Veertig procent van de ondervraagde organisaties geeft jaarlijks tussen 100.000 en twee miljoen dollar uit aan de cloud, terwijl meer dan ongeveer een kwart er jaarlijks minder dan 100.000 dollar aan spendeert. Achttien procent van de organisaties geeft tussen de twee en tien miljoen uit. Bij vijftien procent is dat meer dan tien miljoen.
39 procent van de respondenten zegt de geplande budgetten voor cloud overschreden te hebben, meestal vanwege veranderende prioriteiten (29 procent) of vanwege onverwachte behoeften in verband met de pandemie (21 procent). Net niet de helft zegt ook dat de pandemie de overstap naar de cloud niet versneld heeft, terwijl iets meer dan de helft verklaarde dat Covid-19 ‘enige invloed’ had op hun timing voor de overstap naar de cloud. Slechts negen procent van de organisaties zegt dat de pandemie hun cloud-inspanningen met meer dan twee jaar versneld heeft
Security
Uit de onderzoekresultaten blijkt ook dat security zowel een stimulans als een belemmering is voor de overstap naar multi-cloud. De belangrijkste zorgen op het gebied van cloudsecurity hebben betrekking op de bescherming van data en privacy (veertig procent), datadiefstal (33 procent) en compliance met regelgeving (31 procent).
Het tekort aan personeel en skills (26 procent) staat bovenaan de lijst van belangrijkste uitdagingen. Daarna volgen gebrek aan tooling en realtime-inzicht (elk twaalf procent).