NXP Semiconductors uit Eindhoven dat een groot deel van de chipproductie heeft uitbesteed, heeft zich tijdens het afgelopen tweede kwartaal goed kunnen redden. Ondanks het chiptekort wist NXP de omzet te verhogen tot 2,6 miljard dollar, een stijging van 43 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Kurt Sievers, topman NXP, zegt maatregelen te hebben genomen om de toelevering te vergroten. Dit sterkt zijn vertrouwen dat gedurende de rest van het jaar en ook in 2022 ‘zeer robuuste groei’ mogelijk is. Eerder dit jaar was Sievers nog pessimistisch.
De resultaten over het tweede kwartaal lagen boven de mediaan van de voorspellingen. NXP blijft zeer positief over de langetermijnvraag in alle markten die de chipmaker bedient. Het bedrijf levert vooral aan de auto-industrie. Ook de sector ‘industrial & iot’ is een grote afnemer.
De operationele winst volgens de Amerikaanse Gaap-regels bedroeg in het tweede kwartaal 573 miljoen dollar tegen een verlies van 145 miljoen dollar een jaar eerder. NXP koopt op grote schaal eigen aandelen in. Tussen 5 juli en 2 augustus werd voor één miljard dollar aandelen teruggekocht.
Maatregelen
In een gesprek met financiële analisten ging Sievers nader in op de maatregelen die NXP heeft genomen om de productie van chips te verhogen. Met de ‘foundries’ (‘gieterijen’) die naar ontwerp van NXP chips bakken, zijn langetermijncontracten afgesloten waarvan het effect geleidelijk aan zichtbaar wordt. NXP is voor ongeveer 58 procent afhankelijk van externe leveranciers. De rest komt van eigen ‘fabs’, zoals in Nijmegen. Het ligt niet in de bedoeling om zelf een nieuwe fabriek te bouwen. Van de assemblagecapaciteit is 70 procent à 80 procent intern.
NXP is druk bezig het machinepark van een update te voorzien om beter te kunnen voldoen aan de enorme vraag. Zowel in frontend- als in backend-apparatuur en assemblage zijn extra investeringen gedaan. De kapitaaluitgaven die vorig jaar iets minder dan 5 procent van de omzet bedroegen, stijgen dit jaar naar 7procent. Sievers: ‘We proberen de capaciteit zo snel mogelijk uit te breiden.’
Niet alleen met haar toeleveranciers maar ook met haar afnemers heeft NXP doorlopend intensief contact. Veel meer dan voorheen heeft NXP thans een scherp beeld van de ontwikkelingen aan de vraagzijde. De NXP-ceo zei dagelijks te bellen met de hoogste bazen in de auto-industrie, de belangrijkste afnemers. De transparantie is volgens Sievers toegenomen. Dit geldt met name voor chips die heel specifiek zijn voor bepaalde applicaties.
Opportunisme?
Een nieuwe trend is dat afnemers bindende voorspellingen afgeven, wat de capaciteitsplanning aanzienlijk verbetert. Sievers ontkent ten stelligste dat NXP klanten woekerprijzen in rekening brengt. Volgens hem worden alleen de gestegen inkoopprijzen doorberekend. ‘Dit is geen mechanisme om de marge te vergroten,’ aldus de NXP-topman die zegt zwaar te hechten aan stabiele klantrelaties. NXP wil geen grondstoffenbedrijf zijn die het opportunisme hoog in de vaandel heeft staan.
Sievers bezwoer ook de vrees onder analisten dat de chipindustrie te veel doorschiet met capaciteitsuitbreidingen en straks met structurele overschotten zit. ‘We zijn ver af van de piek. Bovendien blijft de vraag stijgen. Want halfgeleiders zijn een wezenlijk onderdeel van alles wat we doen.’