Niet enkel Huawei, maar ook smartphones van Chinese fabrikanten als Xiaomi, Oppo en OnePlus vormen een risico voor (bedrijfs)spionage. Dat melden de Belgische inlichtingendiensten.
Er is volgens de Staatsveiligheid een ‘systematische en diepgaande vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid’. Dat blijkt uit een antwoord dat N-VA Kamerlid Michael Freilich kreeg van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne van Open VLD.
Tegelijk komen smartphones van Chinese makelij flink opzetten, denk aan merken als Xiaomi, Oppo of OnePlus. Zeker nu Huawei, die die andere Chinese fabrikant, door Amerikaanse sancties niet meer met het Android-besturingssysteem werkt en opteert voor een eigen systeem: Harmony.
Wereldwijd staat Xiaomi bijvoorbeeld al op nummer drie. Oppo is al nummer vijf.
Vermenging met overheid
Ook al zijn er nog geen concrete gevallen van spionage vastgesteld, toch roept de Belgische staatsveiligheid alvast op tot waakzaamheid ten aanzien van deze Chinese fabrikanten.
Zo is er de vermenging tussen deze bedrijven en de Chinese overheid. ‘Ook andere landen hebben reeds hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico’s inzake privacy en nationale veiligheid’, aldus Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, in de krant De Tijd.
De Chinese nationale inlichtingenwet verplicht, volgens haar, alle Chinese bedrijven tot samenwerking met de inlichtingendiensten. Bovendien verplicht een plaatselijke cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlichtingendiensten een ongebreidelde toegang te voorzien tot hun it-systemen.
Die Chinezen kopiëren echt allles, zelfs de Amerikaanse wetten worden één-op-één overgenomen.