Sensoren in het frame en een app voor het analyseren van de start. Mede door die technische hulpmiddelen heeft bmx’er Niek Kimmann goud behaald op de Olympische Spelen in Tokio. Dat stelt Samsung in een juichend persbericht over Fastframe.
Bmx’er Niek Kimmann haalde vanochtend om 4.45 Nederlandse tijd een gouden medaille op het onderdeel bmx-race op de Olympische Spelen in Tokio. Samsung stuurde meteen een persbericht uit waarin het voor zichzelf een glansrol weglegt voor zijn technologie Fastframe.
Het gaat om sensoren in de voorvork, de trapas en het achterwiel. Zij geven exacte data door over de drie belangrijkste elementen bij de start: de reactiesnelheid, de kracht die wordt uitgeoefend op de pedalen en de hoek waarin de fiets op de startheuvel staat (zie video). Via een app krijgen de bondcoaches direct de gegevens binnen en kunnen zij hun coureurs coachen op aspecten die met het blote oog niet te zien zijn.
De afgelopen maanden trainde Kimmann met behulp van het Samsung Fastframe-systeem op de perfecte start. Binnen het bmx-onderdeel race is een goede start namelijk essentieel. Zeventig procent van de races wordt in de eerste negen meter gewonnen. Al eerder werd duidelijk dat de Nederlandse bmx’ers in aanloop naar de Olympische Spelen 20 milliseconden wonnen. ‘Dat kan bij de Spelen het verschil tussen goud en de zevende plek zijn’, zei Kimmann tijdens de voorbereiding. Vandaag raasde hij in de finale, ondanks een knieblessure, het snelst over de streep.
‘Kapot getrapt’
Samsung woordvoerder Cella Sin laat aan Computable weten dat het frame en de cranks (trapas red.) van het Samsung Fastframe in samenwerking met bmx-framebouwer (Meybo), atleten en coaches ontwikkeld en gepersonaliseerd zijn. Samsung heeft zich voornamelijk op de sensoren en de app gericht.
Sin: ‘We kunnen niet alle geheimen onthullen. Wat we wel kunnen zeggen, is dat we bij de ontwikkeling onder andere verschillende bestaande cranks hebben getest die door Niek (Kimmann red.) en andere bmx’ers kapot getrapt zijn.’ Ze legt uit dat voor bmx bij de start de explosieve kracht in een ‘split second’ gemeten wordt. Dus niet gedurende langere tijd, zoals bij een fiets die het wattage meet, wordt gedaan. Ook moet de crank de klap op de pedalen op kunnen vangen na een sprong over de eerste heuvels op het parcours. Voor het verzenden van de data wordt een kleine Galaxy smartphone in een kastje achterop de fiets geplaatst. Dat mobieltje stuurt de data naar de toestellen van de coaches.
Het is volgens Samsung ‘niet ondenkbaar’ dat het Samsung Fastframe ook voor andere sporters of consumenten doorontwikkeld wordt. ‘Maar daar ligt op dit moment nog geen focus op’, aldus de woordvoerder.