Het Amerikaanse SAS gaat zich voorbereiden op een mogelijke beursgang in 2024. Om klaar te zijn voor de beursgang zal SAS een aantal stappen ondernemen, zoals het verfijnen van haar financiële rapportagestructuur, het stroomlijnen van bepaalde operationele processen en zich meer richten op de segmenten van haar platform.
De roots van SAS gaan terug tot 1966. Toen werd aan de North Carolina State University begonnen met de ontwikkeling van het softwarepakket SAS (Statistical Analytics System). In 1976 werden die inspanningen afgesplitst in een aparte onderneming.
In 2020 genereerde SAS ongeveer drie miljard dollar aan inkomsten en sloot het zijn vijfenveertigste opeenvolgende jaar van winstgevendheid af. Verder heeft het bedrijf in de eerste helft van 2021 een omzetgroei van 8,4 procent gerealiseerd. Daaruit blijkt dat de behoefte aan analytics- en data-oplossingen erg hoog blijft. SAS verwacht dan ook dat zijn financiële basis in de komende jaren nog sterker zal worden, terwijl het zich voorbereidt op een beursgang.
‘Door ons klaar te maken voor een IPO (initial public offering), openen we nieuwe mogelijkheden voor de SAS-medewerkers, klanten, partners en de bredere gemeenschap om deel te nemen aan ons succes, zodat we een zo rooskleurig mogelijke toekomst voor ons allemaal hebben’, aldus medeoprichter en ceo Jim Goodnight. ‘Als organisatie zijn we op een solide weg voorwaarts, met duurzame groei die voortbouwt op het vertrouwde merk en het platform dat we hebben gecreëerd. We hebben een sterke operationele en financiële basis gelegd, waardoor we ons kunnen opmaken voor een nog betere toekomst. De tijd is rijp om ons voor te bereiden op dit volgende hoofdstuk.’
Overmame
Nauwelijks enkele weken geleden leek het er nog op dat chipproducent Broadcom SAS zou overnemen, maar die gesprekken liepen uiteindelijk spaak. Volgens de geruchtenmolen zou Broadcom zo’n 15 à 20 miljard dollar voor SAS hebben overgehad.
Ook voor zijn hr-beleid zou een beursgang SAS allicht goed uitkomen. Volgens de website Techwire biedt het zijn werknemers momenteel geen enkele vorm van opties aan, alle aandelen zitten bij oprichters Jim Goodnight en John Sall. In de technologiewereld is het nochtans gebruikelijk om via aandelenopties personeel te binden en je te verzekeren van hun loyauteit.