Ict-dienstverlener Atos zoekt partners die de onrendabele legacy-activiteiten op het vlak van ict-infrastructuur willen overnemen. Het beheer van dergelijke infrastructuren past niet in Atos' nieuwe strategie die zich richt op digitale transformatie, cloud computing, ict-beveiliging en CO2-reductie. Dat meldt het bedrijf bij de bevestiging van eerder gepubliceerde halfjaarcijfers.
Atos zit middenin een ommezwaai met cloud en it-security als belangrijkste nieuwe pijlers. Deze strategiewijziging was al eerder dit jaar aangekondigd en ligt in lijn met trends en wensen in de markt, aldus de dienstverlener. Voor de verwezenlijking heeft het bedrijf inmiddels enkele marktpartijen overgenomen, medewerkers omgeschoold en ontslagrondes aangekondigd. De hele bedrijfscultuur gaat op de schop, waarvoor een bedrijfsbreed programma is opgetuigd.
Een van de opvallende onderdelen van de nieuwe strategie is nauwere samenwerking met externe datacenterpartijen. Samenwerking in een consoliderende markt zou de technische dienstverlening verbeteren en de benodigde infrastructurele investeringen rechtvaardigen.
Al eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat de vraag naar beheer van traditionele it-systemen grote klappen krijgt nu bedrijven massaal overstappen naar de cloud. De Franse onderneming sprak van een ‘ongekend grote impact op de business’. De onrendabele infrastructuuractiviteiten zijn goed voor ongeveer twintig procent van de omzet binnen de Atos-groep.
Vooral in Duitsland snijdt de dienstverlener in het personeelsbestand. Tussen nu en eind 2023 verliezen ongeveer 1.300 mensen er hun baan, vooral in de onrendabele infrastructuurdivisie. Bovendien krijgen zij geen loonsverhoging meer. De kosten van het sociaal plan schat het bedrijf op 180 miljoen euro. Uiteindelijk moeten de maatregelen de Atos-groep 1 procentpunt extra brutowinst opleveren.
Halfjaarcijfers
De Atos-groep boekte in het eerste halfjaar van 2021 een bedrijfsresultaat van ruim 300 miljoen euro bij een omzet van ruim 5,4 miljard euro. De omzet was een procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De regio Noord-Europa, waaronder de Benelux, wist ruim 3 procent meer omzet te boeken, terwijl Centraal-Europa (waaronder Duitsland) en Noord-Amerika een aanzienlijke omzetdaling merkten.
Ook het bedrijfsresultaat bleef achter bij de eerste helft van vorig jaar. Met een daling van 9 procent viel het in onze regio mee in vergelijking met de Centraal-Europese landen en Noord-Amerika.
In de VS liet Atos een onderzoek uitvoeren naar eventuele onregelmatigheden in de boekhouding van Amerikaanse dochterbedrijven. Het bedrijf meldt nu dat hieruit geen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen. Daardoor maakte het bedrijf zijn halfjaarcijfers nu pas definitief. Begin juli werden al voorlopige cijfers gepresenteerd, die werden voorzien van een winstwaarschuwing.
Atos blijkt nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over de toekomst van zijn ‘klassieke’ infrastructuuractiviteiten. We houden alle opties open, luidt hun reactie.
Het gaat al jaren niet zo lekker met Atos.
Legacy is van alle tijden, en gaat dus ook niet weg, en zal dus óók niet onrendabel worden.
Alles inzetten op een strategie van ‘digitale transformatie, cloud computing, ict-beveiliging en CO2-reductie’. Veel succes gewenst.
Ontslagbescherming in diverse landen is duur. Dus op een nette manier afscheid nemen is voor Atos (te) duur. Door het jarenlang uitstellen van reorganisaties blijkt de kloof tussen inzetbaarheid van de “oudere” werknemer toch erg groot te zijn. Daar is de werknemer in de eerste plaats verantwoordelijk voor. Dat je inzetbaar blijft doe je voor jezelf en niet voor Atos alleen. Atos heeft door streng financieel beleid wél de motivatie bij de werknemer er volledig uit-gemanaged. Dan is het interessant te kijken naar manieren om goedkoop van deze mensen af te komen en dit is ook al vaker geprobeerd door Atos, ook in Nederland door projectleiders onder een louche BV te schuiven. En waar een typische “legacy – infra” acquisitie uit het verleden had plaatsgevonden, NSC Global, was het ook niet echt écht een succes want die wilden in no-time weer van deze mensen af.
Als Atos er vanaf wil wie wil het dan nog wél vraag ik me dan af? Dat moeten dan wel sterfhuisconstructies zijn lijkt mij.
Waar Atos vooral last van heeft is de enorme duurbetaalde overhead , ik heb aldaar gewerkt en naar mijn idee hebben de medewerkers zich altijd bijgeschoold als ze de kans kregen.
Maar Atos is ook een arrogante club letterlijk werd gezegd dat men alleen geinteresseerd is in top 100 bedrijven terwijl het mkb meer betaalde per uur .
Maar ja de sales bij Atos is ook verwend , ipv proactief naar opdrachten zoeken wachtte men bij de fax en omdat sales direct onder de directie valt in Utrecht kon niemand ze iets zeggen.
En als laatste de sales bij Atos bereikten met gemak hun maximale bonus(omdat de eisen zo laag waren) waardoor ook geen stimulans was om ook maar iets aan de situatie te veranderen.
Wat ben ik blij dat ik daar weg ben