Noord-Brabant krijgt waarschijnlijk een eigen gesloten regionaal datanetwerk. Op termijn kunnen instellingen, organisaties en bedrijven in alle Brabantse gemeenten hun digitale diensten laten lopen via de zogeheten Brabantring in plaats van via internet. Het nieuwe provinciebrede 'intranet' koppelt bestaande glasvezelnetwerken met eigen netwerkapparatuur en garandeert zo een veilige, betrouwbare en snelle verbinding zonder tussenkomst van internet of internetproviders.
De Brabantring is een project van Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg. Het met intranet vergelijkbare, gesloten netwerk is een doorontwikkeling van de huidige Eindhoven Fiber Exchange (EFE). De zes partijen nemen samen een meerderheidsbelang in een nieuw op te richten besloten vennootschap (bv), waarin ook een deel van EFE terechtkomt.
Het plan is nog niet definitief. De vijf colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten hebben er weliswaar toe besloten, maar dit moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraden en Provinciale Staten. Naar verwachting wordt de organisatie aan het eind van 2021 officieel opgericht. In de toekomst kan Brabantring opschalen naar alle 61 gemeenten in Noord-Brabant.
Snellere innovatie
Het op te zetten provinciebrede netwerk wordt onafhankelijk en open voor aanbieders van digitale diensten. ‘Met de Brabantring verzekeren we een veilige, snelle en betrouwbare verbinding voor de Brabander met de overheid, het ziekenhuis of hun school’, vertelt verantwoordelijk gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van Provincie Noord-Brabant. Volgens hem zorgt het netwerk ook voor snellere innovatie bij bedrijven met slimme digitale toepassingen en komt het de welvaart in de provincie ten goede.
Een van de sectoren die profiteren van het Brabantse netwerk, is de zorg. Vooral bij zorg op afstand, waarbij ziekenhuizen in verbinding staan met patiënten die zich elders bevinden, is een veilige en betrouwbare verbinding belangrijk. Met een gesloten netwerk kunnen ziekenhuizen dit beter garanderen dan via het ‘normale’ internet. Ook voor onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan Brabantring voordelen hebben, aldus de initiatiefnemers.
Brabant voor de Brabander! Hoewel ik al jaren groot voorstander ben voor de gesegmenteerde communicatie middels de ‘interesse-ringen’ van een intranet zodat bepaalde risico’s in de communicatie eenvoudiger gemitigeerd kunnen worden verbaas ik me over de provinciale dijken die er opgetrokken worden.
Benieuwd of dit gaat lukken. En zo ja, hoe lang het dan stand houdt.
Immers, ooit zijn gemeentes gestart met centraal antenne systemen; later aangevuld met Internet via o.a. Chello, AtHome en A2000. Om uiteindelijk allemaal op te gaan in Ziggo (met Vodafone voor mobiele data en telefonie).
Het eindresultaat is een duo-polie in de vorm van KPN en Ziggo (met het jaarlijkse rondje handje-klap voor de prijs-indexering?).