De Europese Unie wil dichter op Big Tech en de geopolitiek zitten en opent daartoe een 'techconsulaat' in San Francisco. Dat blijkt uit interne stukken in bezit van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Hoge vertegenwoordiger buitenlands beleid van de EU Josep Borrell lichtte het plan vorige week toe aan de 27 ministers van Buitenlandse Zaken.
‘Nog nooit waren mondiale techbedrijven zó machtig en hebben ze zo’n grote invloed op de maatschappij’, schrijven Borrell en zijn ambtenaren volgens de krant. ‘Het voeren van een geïnformeerde dialoog met het bedrijfsleven over hun rol en verantwoordelijkheden, is een belangrijk onderdeel van de buitenlandse digitale politiek.’
Om de dialoog met grote Amerikaanse techbedrijven te vergemakkelijken, wil de EU een vertegenwoordiging in San Francisco openen. In de Californische stad nabij Silicon Valley zitten al consulaten van veel Europese landen, maar daar komt dus een eigen EU-vertegenwoordiging bij.
Geopolitiek
Vanuit de nieuwe vestiging hoopt de Europese Unie ook meer invloed te krijgen op de geopolitieke aspecten van nieuwe digitale technologie. Vooral digitale activiteiten van overheden in landen als China, Iran en Rusland zijn de unie een doorn in het oog. ‘Autoritaire systemen gebruiken digitale technologie om mensen in de gaten te houden en te onderdrukken’, staat in de interne documenten. Daarin wordt China met naam en toenaam genoemd.
De EU zoekt samenwerking met gelijkgestemde landen om daarmee een blok te vormen tegen dergelijk misbruik van technologie door overheden.
Concurrentie
Het is pas van de laatste jaren dat digitale geopolitiek in de Europese Unie op de agenda staat. ‘Technologie geeft in toenemende mate vorm aan de geopolitiek en speelt een centrale rol in de concurrentie tussen verschillende bestuursmodellen’, schrijven de EU-diplomaten nu. ‘Buitenlandse actoren gebruiken technologische ontwikkelingen om te manipuleren en in te mengen.’ Volgens de diplomaten ondermijnen ze daarmee het functioneren van de democratie.