De storing waardoor websites van de GGD gisteren niet bereikbaar waren, is veroorzaakt door meerdere aanvallen op een leverancier van de GGD. Het gaat om de maker van de koppeling waarmee met DigiD kan worden ingelogd op de GGD-websites. Inmiddels zijn de websites weer bereikbaar. De getroffen partij riep de hulp in van de Nationale Beheerorganisatie Internet Providers (NBIP).
Een woordvoeder van GGD-koepelorganisatie Ghor meldt dat de aanbieder van die DigiD-koppeling binnen 24 uur drie ddos-aanvallen te verwerken kreeg. Ze wil de naam van die partij niet noemen, ‘Dat hebben we samen zo afgesproken.’
Door de ddos-aanvallen kon er op verschillende GGD-sites niet worden ingelogd met DigiD. Zoals op de website Coronatest.nl. Daardoor konden mensen niet online een afspraak maken voor een test of vaccinatie of uitslagen inzien. De GGD’s moesten teruggrijpen op hun call-centers om mensen telefonisch op de hoogte stellen van uitslagen, of om afspraken te maken.
De GGD’s hebben een vermoeden uit welke hoek de aanval komt, maar willen daar verder nog niets over kwijt.
NaWas
De ddos-aanvallen zijn gepareerd met hulp van de stichting NBIP. Zij levert een technische infrastructuur om internetverkeer te schonen van kwaadaardige bestanden en leiden verkeer om als er sprake is van een ddos-aanval.
Algemeen directeur Octavia de Weerdt laat weten dat de getroffen leverancier eerst met een eigen oplossing de ddos-aanvallen wilde aanpakken. Toen dat niet werkte is NBIP om hulp gevraagd. ‘We zien vaker dat partijen aankloppen als aanvallen te groot of te complex worden. We zijn natuurlijk blij dat we deze ddos-aanvallen gemitigeerd hebben, maar we zijn ook realistisch. Het kan bij ons ook voorkomen dat we een keer iets zien dat we niet kennen. Honderd procent garantie bestaat niet’, aldus De Weerdt.
Ze wijst op de risico’s in ‘de keten’ nu steeds meer partijen hun systemen met elkaar verbinden en sluit niet uit dat de ddos-aanvallen bij een leverancier van de leverancier is begonnen. ‘Dat zal nog onderzocht moeten worden.’ In april waarschuwde haar organisatie nog dat ddos-aanvallen aan kracht en complexiteit toenemen en steeds langer duren.
Datalek
Het is niet de eerste keer dat de GGD’s tijdens de coronapandemie te maken hebben met beveiligingsproblemen. Eerder werd onder meer privacygevoelige data gestolen doordat systemen onvoldoende beveiligd waren. Medewerkers die onvoldoende waren gescreend konden via een pdf-functie allerlei gegevens exporteren en stelen.
Voor zover bekend zijn er bij de ddos-aanvallen geen gegevens buitgemaakt.
Als het om een gezamenlijke wappie actie gaat, dan zullen de daders bekend worden. Als de wappies eenmaal bekend zijn, dan weten de benadeelde partijen waar ze de rekening naar toe kunnen sturen. Ben benieuwd naar de afloop.