De vermeende verkoop van business intelligence-specialist SAS aan chipfabrikant Broadcom gaat allicht niet door. Dat meldt The Wall Street Journal. De SAS-eigenaars zouden koudwatervrees gekregen hebben.
Het was diezelfde Wall Street Journal die eergisteren schreef dat er een deal tussen Broadcom en SAS op tafel lag. Broadcom zou daarbij bereid zijn een bedrag van 15 à 20 miljard dollar neer te tellen voor SAS. Dat bericht zou voor Jim Goodnight en John Sall, de mede-oprichters en huidige bestuurders van SAS, ook de aanleiding zijn geweest om de stekker eruit te trekken, zo zeggen anonieme bronnen aan de zakenkrant.
Ook andere SAS-medewerkers zouden niet overtuigd geweest zijn, weet de krant. Zo is de bedrijfscultuur van de twee ondernemingen erg verschillend. Waar Broadcom vooral op absolute efficiëntie is gefocust, staat SAS veel meer bekend voor zijn werknemersvriendelijke cultuur. Op hun campus in North Carolina zijn bijvoorbeeld een yogastudio en golfbaan terug te vinden.
Hoe het nu verder moet is niet geheel duidelijk. Allicht zal SAS minstens de komende tijd als zelfstandig bedrijf verder gaan. Of er nog andere gegadigden zijn voor de bruid is onbekend.
SAS verkoopt software voor analyse, bedrijfsintelligentie en gegevensbeheer aan ondernemingen. De wortels van het bedrijf gaan terug tot de jaren zestig, toen universiteiten samenwerkten om massa’s landbouwgegevens te analyseren via een programma dat Statistical Analysis System (SAS) werd genoemd.
Voor Broadcom is heel de zaak een teleurstelling. Het bedrijf zoekt naar een deal om meer aanwezig te zijn op de markt van bedrijfssoftware. Topman Hock Tan zei eerder dit jaar dat, als er geen grote acquisitie komt, het bedrijf zou overwegen om eigen aandelen in te slaan of schulden af te lossen. Tan legde de grens daarbij op het einde van het fiscale boekjaar van Broadcom, eind oktober, begin november.