De AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) breidt uit naar de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Het Amsterdamse internetknooppunt biedt vanaf oktober twee points of presence (POP's) in de Rotterdamse computercentra Smartdc en Greenhouse Datacenters. De uitbreiding past in het nationale datacenterbeleid om in te zetten op regionale spreiding. Ontwikkelingsorganisatie InnovationQuarter, een van de aanjagers hiervan, denkt al aan de volgende stap: een zeekabel van Rotterdam naar Londen.
Het internetknooppunt van AMS-IX is momenteel gevestigd in veertien datacenters in en rondom Amsterdam die door glasvezelkabels met elkaar verbonden zijn. De datacenters van Smartdc en Greenhouse in Zuid-Holland worden de vijftiende en zestiende fysieke vestigingslocaties van het knooppunt.
Het wereldwijde internet bestaat uit meer dan vijftigduizend ip-netwerken die onderling verbonden zijn. AMS-IX regelt als een van de grootste internet exchanges ter wereld, met momenteel meer dan 10 terrabit per seconde (Tbit/s) aan internetverkeer (staat gelijk aan het streamen van twee miljoen HD-video’s tegelijk), het verkeer tussen deze netwerken en faciliteert aangesloten partijen bij het uitwisselen van hun dataverkeer, ook wel ‘peering’ genoemd. Amsterdam vormt de nummer twee van belangrijkste internetknooppunten in Europa: Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs (FLAP).
Stimulans
De uitbreiding naar de metropoolregio Rotterdam-Den Haag betekent een stimulans voor de vestiging van meer bedrijven uit de tech- en creatieve industrie en andere internationaal opererende ondernemingen in deze regio, verwacht Saskia Bruines, wethouder Economie in Den Haag en portefeuillehouder voor Digitale connectiviteit van de metropoolregio.
Zij noemt als voorbeelden van toepassingen het live streamen via internet van grote evenementen, het (internationaal) aanbieden van bedrijfssoftware, online gaming en videobellen. En het efficiënt inrichten van omvangrijke bedrijfsnetwerken. Via AMS-IX hebben bedrijven directe verbindingen met een veelvoud aan netwerken, regionaal en wereldwijd, en zijn zij gegarandeerd van een hoge kwaliteit van digitale diensten.
Voor AMS-IX, dat in de regio Amsterdam tegen de grenzen van zijn groei aanliep, betekent de uitbreiding naar Rotterdam nieuwe expansiemogelijkheden. Dit past in het nationale datacenterbeleid om ook andere regio’s buiten Amsterdam verder te ontwikkelen, vertelt Martin Prins, kwartiermaker NextDelta bij InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland.
Routekaart
Hij wijst op het in 2019 vastgestelde spreidingsbeleid voor datacenters in de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (Reos) van het Rijk. Daarin is een routekaart 2030 opgesteld om de regio Amsterdam (waar een bouwstop is afgekondigd) als datacenterhub te ontlasten door in andere regio’s, zoals Zuid-Holland en Flevopolder, datacenters te clusteren en connectiviteitshubs te bouwen.
‘Den Haag-Rotterdam kan als backup-regio dienen voor Amsterdam’, zegt Prins. ‘Daarnaast ondersteunt zo’n nieuwe connectiviteitshub bedrijven die nieuwe producten, diensten of businessmodellen willen ontwikkelen die van die verbindingen gebruik maken.’
Hij wijst als voorbeeld op het programma ‘5G innovatie in Zuid-Holland’ in samenwerking met provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en TU Delft. Leveranciers van technologische oplossingen kunnen daar in fieldlabs nu al met 5G-technologie, die pas over twee jaar in de markt beschikbaar is, experimenteren.
Zeekabel
InnovationQuarter spant zich in om Zuid-Holland een van de best verbonden regio’s van Europa te laten blijven, benadrukt hij. Daarvoor faciliteert de ontwikkelingsorganisatie de vestiging van bedrijven zoals AMS-IX en andere internetknooppunten, regionale (kleinschalige) datacenters en datacarriers.
‘Overigens gaat het bij AMS-IX niet om financiële ondersteuning maar om het gebruik van ons netwerk, advisering en lobbywerk om partijen bij elkaar te brengen en nieuwe initiatieven te ontplooien.’ Zo is InnovationQuarter een groot voorstander van het aanleggen van een datazeekabel van Rotterdam naar Londen. ‘We praten hier inmiddels over met een kabelleverancier en proberen ook andere partijen te enthousiasmeren voor zo’n in onze ogen uiterst belangrijk project om Nederland een internationaal voorstaande datacenterhub te laten blijven.’
Dat zou voor de ict-infrastructuursector goed nieuws zijn want gesprekken met het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties hierover lopen vooralsnog op niets uit.
Nl-ix
Overigens kent de metropoolregio Den Haag-Rotterdam al een aantal jaren een internetknooppunt van Nl-ix. Dit onderdeel van KPN nam in 2017 de ‘Rotterdam – The Hague Internet Exchange’, oftewel R_iX, over. Volgens woordvoerder Simon de Boer van Nl-ix is zijn bedrijf niet verontrust over de komst van AMS-ix als ‘grote concurrent’. ‘Nee, wij hebben een ander dna en richten ons meer op distributiediensten via een hoog snelheidsnetwerk met low latency-verbindingen in Europa. De AMS-IX handelt al het verkeer via zijn Amsterdamse hub af.’
De Boer beschouwt de komst van AMS-IX als een versterking van de metropoolregio Den Haag-Rotterdam. ‘Dit betekent groei voor de regio en dat is ook goed nieuws voor ons. Bovendien, toen Nl-ix het Rotterdamse knooppunt in 2017 overnam, deden wij dat vanuit onze zogeheten Netport-gedachte. Die hield in dat in Nederland te veel internetverkeer afhankelijk is van AMS-IX en de Amsterdam-regio en dat regionale spreiding van hubs en datacenters dit kan ondervangen. Nu, een paar jaar later worden wij hierin bevestigd.’