De Franse concurrentiewaakhond heeft Google een boete van vijfhonderd miljoen euro gegeven. Dat meldt Belga. Google krijgt de boete omdat het niet ‘te goeder trouw’ met de uitgevers onderhandelde over de vergoeding voor het gebruik van nieuwsberichten.
Vorig jaar moest Google van de Franse overheid een overeenkomst sluiten met mediabedrijven over het plaatsen van nieuwsberichten in zijn Google News-dienst. De autoriteiten stellen nu echter dat daar geen gehoor aan werd gegeven. Het gaat om de grootste boete ooit voor het niet-naleven van een van zijn beslissingen. De sanctie houdt rekening met de buitengewone ernst van de overtreding en het gedrag van Google, klinkt het.
De concurrentieautoriteit wrijft Google onder meer aan dat het onderhandelingen over de nieuwe dienst Google Showcase wilde starten, en daarbij een specifieke discussie over de zogenaamde ‘naburige rechten’ van nieuwsberichten weigerde op te starten. Voorts heeft Google zonder reden de onderhandeling beperkt door te weigeren de inhoud van persbureaus op te nemen en alle niet-algemene pers uit te sluiten. Google zou ook niet alle informatie nodig voor een transparante evaluatie van de vergoeding doorgespeeld hebben aan de persbedrijven.
Google zelf zegt ‘zeer ontgoocheld’ te zijn door de beslissing en stelt dat het wel degelijk ‘te goeder trouw’ heeft gehandeld. ‘Deze boete weerspiegelt noch de inspanning die we gedaan hebben, noch de realiteit van het actualiteitsgebruik op ons platform.’
De boete is volgens Google gelieerd aan onderhandelingen die liepen tussen mei en september vorig jaar, maar sindsdien bleef het bedrijf samenwerken met uitgevers en persagentschappen rond de naburige rechten van nieuwsberichten, klinkt het. Die uitgevers en het persbureau AFP waren naar de Franse concurrentiewaakhond gestapt omdat Google volgens hen zijn verplichtingen niet nakomt.
Google moet, naast de boete, ook ‘een voorstel van vergoeding voor het gebruik van beschermde inhoud’ aan uitgevers en persagentschappen bezorgen. Als dat voorstel uitblijft, kan de waakhond dwangsommen tot 900.000 euro per dag vertraging opleggen.