Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen aan het begin van het komende schooljaar door gaan met het gebruik van Google-diensten. G Suite for Education, sinds kort Workspace for Education geheten, blijft geschikt voor de onderwijswereld. Een ban is afgewend.
Google heeft namelijk concrete toezeggingen gedaan om alle tekortkomingen weg te nemen die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) constateerde. De techgigant gaat acht risico’s rond de dataprotectie verzachten.
Surf (it-dienstverlener voor het hoger onderwijs), inkoopclub Sivon (sectorraden) en SLM Rijk (Strategisch Leveranciersmanagement Rijk) hebben hiertoe een overeenkomst met Google afgesloten. Het bedrijf gaat allerlei technische en organisatorische maatregelen nemen om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen.
Google denkt tijdig de hoge risico’s te mitigeren. Bovendien is afgesproken dat op 21 juli duidelijkheid komt hoe deze afspraken worden verwerkt in contracten. Daarnaast heeft Google zich verplicht het overleg met Surf en Sivon voort te zetten over andere Google-diensten die veel in het onderwijs worden gebruikt. Te denken valt aan het Google Cloud Platform en ChromeOS, het besturingssysteem voor Chromebooks.
Toezeggingen
Dit blijkt uit een brief van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) aan de Tweede Kamer. Google heeft de nodige concrete toezeggingen gedaan. Surf en Sivon hebben daar vertrouwen in. Op het gebruik van de bij scholieren zo populaire Chromebooks wordt een beoordeling van de effecten op de privacy gedaan. De uitkomst van deze zogeheten data protection impact assessment (dpia) wordt straks met Google besproken, net zoals dat met Workspace for Education is gedaan.
Voor de onderwijsinstellingen heeft de deal met Google gevolgen. Ze zullen nieuwe contracten moeten afsluiten. Ook is het nodig bepaalde technische instellingen te veranderen om Google-diensten veilig te kunnen gebruiken. Ze worden daarbij ondersteund door hun ict-leveranciers.
Het kost een hoop moeite om spullen te kopen bij Google.
Er zijn alternatieven. Tijd om daar eens naar te kijken?
@Ronald, inderdaad gaat het hier buiten de besproken Google diensten ook om fysieke spullen. Sommige onderwijsinstellingen hebben in het verleden bewust gekozen voor Chromebooks als BYOD icm G-Suite For Education. Dit bracht natuurlijk voordelen met zich mee zoals be-discussieerbare argumenten over eenvoudig beheer, aanschafprijs, stabiliteit ed. Iig vandaag de dag draaien veel ouders op voor het BYOD apparaat van hun zoon of dochter. Het zou ook wel een beetje vervelend zijn als ouders na 3 jaar VWO de Chromebook moeten verruilen voor een ander apparaat omdat Google weigert aanpassingen te maken in hun product conform onze wetgeving. Dus fantastisch nieuws dat er toezeggingen gedaan worden aan de Kamer maar zo te zien straalt er geen duidelijk beleid uit over dit soort materie. Het gaat om veel meer dan alleen het wel of geen gebruik van Google producten. Maar wat zijn de alternatieven dan volgens jou? Office365? Het probleem is denk ik meer dat Tech bedrijven instappen in de education markt maar weinig zin hebben in nationale bemoeienissen van instanties over het hoe en waarom. Iets waar Google zich klaarblijkelijk nu wel aan committeert. Ik ben van de oudere stempel en vind dat BYOD niks. Gewoon ouderwets onderwijs met boeken zonder dat een conglomeraat meekijkt wat onze kinderen leren of juist niet. Dat meekijken gebeurd al genoeg, onderwijs hoort daar niet bij.