In een uitgebreide 'Executive Order' die de concurrentie in de Amerikaanse economie moet gaan herstellen, probeert president Biden ook de door Obama ingevoerde en in 2017 door president Trump afgeschafte 'Net Neutrality' in ere te herstellen.
Het Witte Huis publiceerde op 9 juli de factsheet over deze nieuwe maatregelen van de Amerikaanse regering, die een een brede en bonte verzameling maatregelen betreft, waar de burgers nu teveel geld aan kwijt zijn, door gebrek aan concurrentie. Dit kost het mediane gezin vijfduizend dollar per jaar. Bijvoorbeeld door monopolies in de vleesverwerkende industrie en vier fabrikanten van hoorstoestellen die gezamenlijk over 84 procent van de markt beschikken. Het moet allemaal anders en eerlijker.
Ook moeten inwoners van de Verenigde Staten beschermd worden tegen huisbazen en de eigenaren van wooncomplexen, die exclusieve afspraken met internetproviders maken. Ook de exorbitante overstapvergoedingen die deze aanbieders van internettoegang vragen moeten aangepakt worden. Terwijl dezelfde discussie hier in Europa nog wordt gevoerd, over hoe de oneerlijke praktijken als‘copycat’ aan te pakken, moedigt Biden de betreffende toezichthouder aan om regels te ontwikkelen die de concurrentie met name voor kleine bedrijven online verbeteren.
Een stap richting duurzame bescherming van de netneutraliteit in de VS
Maar op internetgebied is het meest opvallend nu de oproep aan de FCC om de netneutaliteit te herstellen. Hij zal dan eerst nog een nieuwe commissaris in dit orgaan moeten zien te benoemen, om de republikeinse afvaardiging erin voldoende tegenwicht te kunnen bieden. Zeker met Covid-19 wordt breedband als levensbehoefte op één lijn met water en elektriciteit beschouwd en er wordt halsreikend uitgekeken naar de voordracht van een vijfde commissaris, zonder banden met de telecom-grootmachten.
In januari, toen Biden Jessica Rosenworcel als nieuwe voorzitter van de FCC voordroeg, werd al druk gespeculeerd over het ongedaan maken van Trumps’ controversiële acties op dit gebied. Ook zal het nu zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen zijn van de democraten, de bescherming van de netneutraliteit in de wetgeving vastgelegd kunnen worden. Hiermee kan ‘flip-flopping’ bij presidentswissels worden voorkomen, zoals dit artikel van Forbes indertijd al uitlegde.