Telecombedrijf KPN houdt zich aan eerdere beloftes en schakelt de laatste isdn-lijnen op 1 oktober definitief uit. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om via een analoge telefoonlijn een verbinding te maken met internet. De eerste lijnen werden al in september 2019 uitgeschakeld.
Na bijna dertig jaar stopt telecombedrijf KPN het laatste inbelnummer voor analoge toegang tot internet. Door de komst van dsl en glasvezel zijn de nummers in onbruik geraakt. Er waren alleen nog enkele embedded systemen die via isdn aan internet koppelden, zoals voor liften en alarmsystemen. De meeste zullen inmiddels op een andere manier een connectie hebben.
In de jaren negentig was dat anders. Toen belden gebruikers met behulp van een modem in op een nummer om zo een internetverbinding tot stand te brengen. Dat ging altijd gepaard met een serie kenmerkende piepjes tussen modem en de modembank van de provider. Dit heet de handshake, bedoeld om te achterhalen vanaf wat voor modem de gebruiker contact legde.
56 Kbit/s
Behalve de piepjes was ook de traagheid van de verbinding typerend voor die tijd. Analoge inbelverbindingen hadden in het begin een maximale snelheid van 56 Kbit/s, waardoor het soms wel een minuut duurde voordat een webpagina was geladen. Tegenwoordig is een internetsnelheid van 1 Gbit/s gangbaar, bij aansluitingen op glasvezel.
KPN kondigde begin 2017 aan zijn isdn-lijnen gefaseerd op te heffen. De eerste lijnen verdwenen in september 2019. Voor de uitfasering van isdn 15/20/30-verbindingen, die technisch weer anders in elkaar steken, koos het bedrijf 1 oktober 2021. De uitfasering heeft ook gevolgen voor andere aanbieders die gebruikmaken van de isdn-lijnen van KPN.
Isdn
Isdn staat voor integrated services digital network, een digitale communicatietechniek voor telefonie die begin jaren negentig door KPN werd geïntroduceerd. Het belangrijkste onderscheid tussen isdn en een analoge aansluiting is de digitale signaaloverdracht vanaf de centrale, waarbij isdn een signaal digitaal verstuurt. Dit maakte het mogelijk om klanten over een enkele aansluiting twee 64-kbps-kanalen met hoge kwaliteit te bieden.
Isdn was tijdens de opkomst van internet een goede oplossing om te bellen en te internetten over dezelfde lijn: je bleef tijdens het internetten immers telefonisch bereikbaar. Ook zorgde isdn voor de mogelijkheid van meerdere nummers over een aansluiting. Isdn werd dan ook vooral populair onder zakelijk klanten.
De schrijver haalt analoog en isdn door elkaar. Isdn stopt maar verbinding met internet via isdn is 64k en zonder piepjes. Evengoed ouderwets maar de analoge lijn blijft nog steeds. Niet voor internet maar voor bewakingslijntjes en dergelijke: de analoge lijn is niet afhankelijk van apparatuur bij de gebruiker in huis, doet het vrijwel altijd omdat de stroom vanuit de KPN centrale komt. Overigens is alleen dat laatste stuk koperlijn analoog, alles verderop in het circuit is intern KPN en bepaald niet analoog. Maar dat is prima.