De komst van Wifi 6 is een belangrijke stap waarmee de wereld steeds technisch intelligenter en digitaler wordt. Om alle mogelijkheden van Wifi 6 zo goed mogelijk te benutten, moet elk bedrijf en elk project specifiek worden onderzocht en geanalyseerd, want elk bedrijf is anders en heeft andere digitale behoeftes.
Wifi 6 zal de opkomst van het internet of things (IoT) bevorderen en de weg vrijmaken voor meer mobiliteit, schaalbaarheid, veiligheid en wendbaarheid. Daarvoor is het echter noodzakelijk dat de nieuwe technologische infrastructuur wordt geoptimaliseerd in overeenstemming met de specifieke behoeften van de organisatie. Daarnaast moet deze op de juiste manier worden geïntegreerd en ingezet met de bestaande infrastructuur.
Oplossing voor het capaciteitsprobleem
Wifi 6, ofwel de 802.11ax-standaard, is de nieuwste draadloze netwerktechnologie die het centrale capaciteitsprobleem van netwerken oplost. Die draagt bij aan een toekomst waarin elk met internet verbonden apparaat en elke dienst precies de bandbreedte krijgt die het nodig heeft. Op die manier zal bijvoorbeeld een intelligente ledlamp, die relatief weinig bandbreedte nodig heeft, niet langer interfereren met de netwerkeisen van een nabijgelegen laptop.
Verder vereisen moderne technologieën zoals augmented reality, 4K-resolutie, machine learning of kunstmatige intelligentie meer bandbreedte, parallelle datatransmissie en snellere reactietijden, wat een uitdaging is voor conventionele draadloze netwerken. Deze beperkingen kan Wifi 6 opvangen.
Meer ondersteuning voor multi-usersystemen zal ook de drukte op netwerken verlichten, en daarmee het risico van bottlenecks in intensief gebruikte omgevingen. Zo kan een organisatie draadloze netwerken inrichten zonder gaten in de dekking.
In wezen ondersteunt Wifi 6 alle nieuwe digitale trends die momenteel helpen om moderne bedrijfsactiviteiten te optimaliseren en versnellen. Daarom is het de kunst om Wifi 6 niet alleen te implementeren, maar in het hele netwerk te integreren om er maximaal van te profiteren.
Meer efficiëntie thuis en op kantoor
Aangezien het belangrijkste voordeel van Wifi 6 de geoptimaliseerde efficiëntie en capaciteit van draadloze netwerken is, zijn de inzetmogelijkheden voor organisaties het grootst. Denk aan vervoersknooppunten, openbare gelegenheden, universiteiten en scholen, maar ook gebruiksscenario’s in hoogbouw, slimme productie en gezondheidszorg zullen snel volgen.
In de particuliere dienstensector zal met name de horeca interessant zijn. Voor bedrijven in deze sector, opent Wifi 6 ook de mogelijkheid om duurzamer te werken, de bedrijfskosten te verlagen en kosten te besparen, vooral op lange termijn. Snelheid en efficiency in de netwerktechnologie zijn de kritische succesfactoren in deze branche, aangezien bezoekers en interne digitale processen voortdurend gegevens produceren voor verdere verwerking of het doen van aanvragen. Een bedrijf moet in staat zijn om deze gegevens zo snel en accuraat mogelijk te filteren en verwerken.
Op bedrijfsgebieden waar personalisering centraal staat of voortdurend persoonlijke profielen en databases worden aangemaakt en bijgewerkt, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun infrastructuur niet alleen de enorme hoeveelheid gegevens goed aankan, maar ook de schaalbaarheid ervan garanderen. Hun digitale infrastructuren moeten niet alleen sneller worden, maar ook krachtig blijven naarmate de aanvoer van gegevens toeneemt. Tegelijkertijd moet worden gezorgd voor kwaliteit, faalveiligheid, online beveiliging en betrouwbare netwerken.
Veiligheid
Beveiliging is een ander aspect dat de aandacht verdient. Het terugdringen van risico’s van dataprivacy in verband met big data is vooral een uitdaging voor overheidsdiensten en -instellingen, zoals scholen en universiteiten. De processen zijn minstens zo complex als in de horeca, dus ook daar is een hoog niveau van kwaliteit, snelheid, organisatie en efficiëntie vereist binnen het digitale landschap. Om dit te waarborgen moet ook hier het beveiligingsniveau worden gemaximaliseerd. Wifi 6 biedt de mogelijkheid om het bedrijfspotentieel optimaler te benutten en tegelijkertijd kritieke gegevens beter te beschermen.
Wifi 6 is ontworpen om meer te doen dan alleen gegevens voor specifieke sectoren overbrengen en processen versnellen. Het faciliteert een efficiënte opslag en het beheer van gegevens, vermindert de onderhoudsinspanningen, bevordert de uitwisseling van kennis en onderzoek, en maakt intensievere interacties mogelijk in draadloze netwerken.
Om alle mogelijkheden van Wifi 6 zo goed mogelijk te benutten……….
……… moet worden gekozen voor Wifi 6E. Op de 6Ghz band is er meer ruimte en hoeven we geen rekening te houden met legacy clients die Wifi-5 of lager ondersteunen.
Het voorbeeld met LED lampen gaat mank aangezien dit soort apparatuur vaak alleen 2.4Ghz ondersteunt. Deze band zal meer en meer worden gebruikt voor IoT (Bluetooth, Zigbee) toepassingen en minder voor zwaardere applicaties zoals streaming en desktop.
Voor de echt zware applicaties (draadloze displays) hebben we ook nog de 60Ghz band
“Wifi 6, ofwel de 802.11ax-standaard, is de nieuwste draadloze netwerktechnologie die het centrale capaciteitsprobleem van netwerken oplost.”
We hangen overal WiFi6 access points, maar hebben een internetlijn van 100Mbit. Over welk centrale capaciteitsprobleem hebben we het?
“Verder vereisen moderne technologieën zoals augmented reality, 4K-resolutie, machine learning of kunstmatige intelligentie meer bandbreedte, parallelle datatransmissie en snellere reactietijden, wat een uitdaging is voor conventionele draadloze netwerken. Deze beperkingen kan Wifi 6 opvangen.”
Waarom is dit een uitdaging voor conventionee draadloze netwerken? Zodra je puur naar maximale doorvoersnelheid gaat kijken valt de winst die met WiFi6 wordt behaald reuze mee (alleen de ondersteuning voor 1024QAM en langere OFDM symbol maakt hier verschil). WiFi6 slaat zijn slag voornamelijk in een gevarieerde omgeving, het liefst eentje die ook nog lekker druk en groot is, dus met veel access points die dezelfde SSID’s uitzenden op de achtergrond. WiFi5 en WiFi6 ondersteunen beide 160MHz kanalen, ik zie geen probleem (ik zeg niet dat het verstandig is… of dat de client het uberhaupt ondersteunt…)
“Meer ondersteuning voor multi-usersystemen zal ook de drukte op netwerken verlichten, en daarmee het risico van bottlenecks in intensief gebruikte omgevingen. Zo kan een organisatie draadloze netwerken inrichten zonder gaten in de dekking….”
WiFi is wireless (echt waar joh), dus gaten in de dekking los je niet op met multi-usersystemen, maar door op de juiste posities access points te hangen zodat overal goed signaal is (of ze nou multi user ondersteunen of niet). Met een gedegen inmeting kan een organisatie draadloze netwerken inrichten zonder gaten in de dekking. En correct gebruik van OFDMA en MU-MIMO zorgt voor een hogere throughput (en vooral ook goodput), dus verlicht dit niet de drukte op netwerken.
Ik ben het met Harry eens dat de meeste winst gehaald gaat worden in het 6GHz spectrum, waar je niet te maken hebt met legacy clients en je dus optimaal gegrbuik kunt maken van de nieuwe features die WiFi6(E) biedt.