Consumenten en winkeliers blijven voorlopig beperkt in hun keuze tussen verschillende betaalmogelijkheden. Een hindernis is dat banken geen toegang krijgen tot near field communication (nfc)-technologie in smartphones. De Nederlandse markt voor betaalapps komt door gebrek aan concurrentie moeilijk van de grond.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na een onderzoek dat er geen juridische mogelijkheden zijn deze markt open te stellen. Big Tech kan de toegang tot cruciale technologie en infrastructuur zoals nfc blijven afschermen. De ACM had de hoop gevestigd op Europese wetgeving. Maar de Interchange Fee Regulation (IFR) biedt geen ruimte om Big Tech aan te pakken. De ACM pleit daarom voor aanvullende Europese regels.
Betaal-apps
Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat toegang tot nfc-technologie voor marktpartijen een voorwaarde is om te investeren in de ontwikkeling van eigen betaal-apps. Dit komt omdat consumenten via deze technologie in winkels al kunnen betalen; de technologie zit namelijk ook op betaalkaarten. Omdat banken en andere marktpartijen geen toegang krijgen tot deze technologie, stokt de ontwikkeling van betaal-apps.
De IFR is alleen te gebruiken als er keuze is tussen verschillende betaal-apps. Die keuzemogelijkheid is er niet op dit moment in Nederland. In andere landen waar al wel een concurrerende betaal-app is, is de IFR wellicht wel toe te passen.
De ACM pleit daarom voor aanpassing van de Europese regels voor het betalingsverkeer (psd2) en invoering van de Digital Markets Act. Dan worden ‘technische dienstverleners’ zoals smartphonefabrikanten verplicht om toegang te bieden tot bijvoorbeeld NFC-technologie.
Het pasje van de bank past toch veel makkelijker in mijn broekzak dan mijn telefoon. En als mijn telefoon een keer valt of gestolen wordt? Dan zou ik niet meer kunnen betalen, terwijl een eventuele dief dat met de gestolen telefoon nog een tijdje wel kan op mijn kosten. Door alles maar op de telefoon te plempen maken mensen zich ook steeds afhankelijker van big tech. En we hebben van de week met de ransomware aanvallen gezien wat er kan gebeuren als je jezelf te afhankelijk maakt van externe partijen. Het is misschien wel makkelijk, maar niet zo erg verstandig.
Het woord ‘Dwingen’ in de titel is het probleem.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een Nederlandse onafhankelijke publieke toezichthouder belast met het toezicht op de mededinging, de telecommunicatie en het consumentenrecht.
Let op het woord ‘onafhankelijk’.
De EU, ooit begonnen als EEG (puur op economische gronden opgericht!) is nu verworden tot een totalitair uitgegroeid ondemocratisch gezwel dat steeds meer NL wetgeving overneemt, en je ziet: de EU gaat nu met ‘raw power’ wel even zorgen dat ze de boel er doorheen persen.
De ACM is de opvolger van de vroegere CA (Consumenten Authoriteit). De CA was een pure consumentenrechten organisatie.
Door een fusie met de OPTA en de NMA is de ACM ontstaan.
Steeds minder een organisatie voor consumentenbescherming en belangen.
Een betaal-app die gekoppeld is aan mijn bankrekening is een vervanging van de betaalpas, geen aanvulling in de markt. Een betaal-app die ik vanuit mijn bankrekening kan vullen om op een anonieme manier af te rekenen lijkt me wel een aanvulling in de markt. Zou het daarom kunnen dat partijen elkaar in de weg zitten omdat vrije markwerking het einde betekent van een overmatige interesse in het betalingsgedrag?