Het Open Radio Access Network (Open Ran), een technologieplatform dat mobiele operators minder afhankelijk van één leverancier maakt, gaat de telecomwereld veroveren. Open Ran is de voornaamste nieuwe trend bij de bouw van mobiele netwerken.
Dat bleek de afgelopen week tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Met dertigduizend bezoekers, veel minder dan bij vorige edities, is het MWC nog steeds het voornaamste evenement in de telecommunicatie-industrie. Leveranciersonafhankelijke hardware, open interfaces en software gaan de radionetwerken bepalen waarop allerhande mobiele apparatuur wordt aangesloten.
Vooraanstaande mobiele operators waaronder Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica en Rakuten hebben Open Ran omarmd. Ook in de VS maakt dit open-technologieplatform furore. Omdat kleinere leveranciers kunnen aanhaken op dit platform, ontstaat meer diversificatie. Veel sprekers concludeerden dat de huidige status quo waarbij Ericsson, Nokia, Huawei en ZTE de dienst uitmaken, binnenkort voorbij is. 5G biedt enorme kansen voor Open Ran, om maar niet te spreken van 6G. Legacy ontbreekt immers.
TIP
Tijdens het MWC bleek dat de mobiele operators, verenigd in het Telecom Infra Project (TIP), steeds duidelijker weten wat ze willen. Het TIP moet de vereisten die de operators stellen aan de fabrikanten, op een lijn brengen en vertalen in duidelijke richtlijnen. Als er minder verwarring bestaat over de richting die de operators willen inslaan, wordt de fragmentatie op dit gebied teruggedrongen. Achter de schermen werd in Barcelona ook met succes gewerkt aan een betere relatie tussen het TIP en de O-Ran Alliance, het orgaan dat de standaarden voor de Open Ran-architectuur moet definiëren.
Verder bleek tijdens het MWC dat 5G nog steeds worstelt met een gebrek aan écht overtuigende use-cases. De nieuwe generatie mobiele netwerken heeft behoefte aan voorbeelden van projecten die met 4G onmogelijk van de grond waren gekomen. 5G is maar een beetje beter dan 4G, zeiden sprekers van Cohere Technologies en Parallel Wireless. Zeker nu al weer wordt gewerkt aan 6G, is het belangrijk het onderscheid beter te accentueren.
Op het MWC bleek verder bezorgdheid te bestaan over het grote aantal wereldburgers dat geen mobiele telefoon bezit. Het chiptekort werpt een hogere drempel op, omdat apparatuur uit de onderkant van de markt relatief duurder wordt. Tachtig procent van de mensen die van mobiele telefonie zijn verstoken, kunnen zich dit financieel niet veroorloven. Deze mensen leven in gebieden waar wel netwerkdekking bestaat. De uitrol van breedband-internet via satellieten zoals Elon Musk met zijn StarLink, doet daar niets aan af.
Het Mobile World Congress trok dit jaar dertigduizend bezoekers tegenover meer dan honderdduizend bij vorige edities. Wel moeten daar nog veel virtuele bezoekers bij worden opgeteld. Grote exposanten zoals Nokia, Ericsson, Samsung en Deutsche Telekom ontbraken dit jaar.