Robotisering wordt steeds meer gemeengoed in de zorg. Waar ziekenhuizen al enige jaren er gebruik van maken in de operatiekamers, daar zie je robots steeds vaker in andere zorgdisciplines. Daarnaast worden de robots in de operatiekamers steeds vernuftiger. Een overzicht van de laatste medtech-robots.
Operatierobotarmen
Het Prinses Máxima Centrum heeft een robotarm aangeschaft waarmee kinderen met een hersentumor gestuurd kunnen worden geopereerd. De operatierobot ondersteunt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnostiek. Met de nieuwe robotarm kunnen nauwkeurig biopten uit diep gelegen hersentumoren bij kinderen genomen worden. Op termijn wordt het ook mogelijk om via de robotarm medicatie toe te dienen, direct in die diep gelegen tumoren.
Het Orthopedisch Centrum van het Reinier Haga Ziekenhuis in Zoetermeer werkt sinds kort met de Mako-robotarm van medtech-leverancier Stryker. Deze operatierobot helpt bij het plaatsen van een knie-of heupprothese. Met de Mako-robotarm kan een prothese nauwkeuriger worden geplaatst dan handmatig door een chirurg. Dit geeft minder snel slijtage en minder restklachten.
Nachtzuster-robot
Personeel in de zorg rustigere nachten bezorgen. Dat is het doel van Kepler Vision met een de ‘nachtzuster-robot’. Het apparaat, met de naam Kepler Night Nurse Edge Box, is voorzien van computervisie-software en kunstmatige intelligentie die de veiligheid van de patiënt gedurende de nacht moet vergroten.
Bij computervisie worden computers getraind om de visuele wereld te interpreteren en te begrijpen. Hierbij worden digitale videobeelden gecombineerd met deep learning-modellen. De software kan vervolgens mensen die uit bed (dreigen te) vallen identificeren, classificeren en het zorgpersoneel alarmeren. De software vervangt ouderwetse domotica-systemen zoals bewegingssensoren, bed-matten en armbanden met paniekknop.
Robotharnas
Nieuwe hard- en software, gemotoriseerde scharnieren, druksensoren en een dieptecamara. De door Delftse studenten ontwikkelde hightech-loophulp March VI zit vol nieuwe toepassingen. De ontwikkelaars van de zesde generatie van het exoskelet, een robotisch en motorisch harnas voor loopondersteuning, willen de stap maken van trainingshulpmiddel naar loophulp voor dagelijks gebruik.
Medicijnenrobots
De Centrale Dienstapotheek Eindhoven gaat vanaf juni een medicijnrobot inzetten bij de Huisartsenpost Shoko in het Máxima MC in Veldhoven. Patiënten van Shoko en de Spoedeisende Hulp van Máxima MC kunnen dankzij de inzet van de robot ook na 20.00 uur en in het weekend hun spoedmedicatie direct ophalen. Hiermee wil het Máxima MC voortaan extra reistijden naar Eindhoven voor inwoners van de Kempengemeenten en Waalre/Valkenswaard voorkomen.
Ook het Prinses Máxima Centrum zet inmiddels twee medicijnrobots in de eigen apotheek in. De twee Riva-robots bereiden 350 stuks geneesmiddelen per dag. De robots werken met halffabricaten en inmiddels maken ze alle spuiten met een middel tegen misselijkheid, dat tijdens chemokuren bij kinderen kan ontstaan.
Sociale revalidatierobots
Roessingh werkt in 2021 mee aan twee extern gesubsidieerde projecten met robots: Scotty en Maatje. De robots uit deze twee projecten, Pepper en Maatje, worden binnen Roessingh getest. De resultaten hiervan dragen bij aan de implementatie van e-health-oplossingen binnen de (revalidatie)zorg.
In het project Scotty (SoCial rOboTs to support rehabilitation Training and improve healthcare deliverY) wordt gewerkt aan de ontwikkeling en evaluatie van functionaliteiten. Voorbeelden zijn monitoring, training en sociale activering van en bij patiënten door de Pepper Robot. Deze robot wordt al in meerdere VVT-instellingen en ziekenhuizen ingezet.
‘Maatje’ is een sociale zorgrobot die ingezet wordt als hulp bij thuisrevalidatie voor kinderen van vier tot twaalf jaar die revalideren na kanker. Maatje is ongeveer twintig centimeter groot en beweegt als een klein mensje. De robot kan bewegingsoefeningen voor- en meedoen op muziek en heeft een sociale functie, doordat ouders en/of vriendjes hem real-time kunnen aansturen via het online platform.
Dit artikel staat ook in Computable-magazine #02/2021.