Na vijf jaar van relatieve rust pakken Google en Microsoft de strijdbijl weer op. In 2016 besloten hun kersverse topmannen oude vetes te bezweren en elkaar niet langer zwart te maken. Nu de toezichthouders de macht van big tech willen inperken, is het gedaan met de verstandsverhouding. De twee zinnen op lobbyacties en klachtenregens tegen elkaar.
Dat de twee techbedrijven hun laisser-faire naar elkaar beëindigen, lijkt ingegeven door de toenemende kritiek van mededingingsautoriteiten. Die leggen ’s werelds grootste techbedrijven, dus ook Facebook en Apple, het vuur aan de schenen om hun invloed op de maatschappij en de hoge omzetten die zij daarmee genereren.
Een wapenstilstand tussen Microsoft en Google is koren op de molen van de toezichthouders. Zij zoeken aanwijzingen van misbruik van marktmacht en onoorbare marktafspraken. Beide bedrijven zijn regelrechte concurrenten op gebieden als cloud computing, zoeken op internet en kunstmatige intelligentie. Onderlinge afspraken tussen Satya Nadella (Microsoft) en Sundar Pichai (Google) zijn dan ook onwenselijk uit mededingingsperspectief.
Ten strijde
Al sinds april trekken de twee techbedrijven weer ten strijde tegen elkaar, merkt persbureau Bloomberg op. Zo viel Microsoft Google publiekelijk af toen een wetsvoorstel verscheen om Google uitgevers te laten betalen voor nieuwsberichten die zijn platform voorbijkomen.
Ook op andere onderwerpen, zoals de verkoop van online advertenties, borrelen weer vetes op tussen het tweetal. Microsoft vindt dat marketingteams die Google-technologie inzetten, zelf moeten kunnen bepalen welke zoekmachine zij gebruiken. Google vindt dan weer dat Microsoft onnodig in de kramp schiet om de concurrentie voor cloudplatform Azure en kantoorpakket Office.
Bing en Android
Voor 2016 was de relatie tussen de twee tech-grootmachten niet goed. Dit is eigenlijk al sinds het moment dat Google eind negentiger jaren zijn zoekmachine lanceerde en Microsoft besefte een grote inkomstenkans te hebben misgelopen. Microsofts eigen zoekmachine Bing verscheen pas in 2009. In de loop der tijd kwam Google steeds met nieuwe functionaliteiten en producten. Zijn mobiele besturingssysteem Android verpulverde Microsofts ambities in de markt van smartphones.
In 2014 werd Nadella topman van Microsoft en in 2015 kreeg Pichai dezelfde functie maar dan bij Google. De kersverse directeuren besloten in 2016 tot onderlinge laisser-faire. Ze legden dit zelfs schriftelijk vast. Microsoft zocht in die periode ook toenadering tot andere grote techbedrijven, zoals Salesforce en Amazon.
Zou het echt? Of gaat het meer geregisseerd Window-dressing zijn om de schijn op te houden van elkaar beconcurrerende partijen?