Naast het ordentelijk regelen van het thuiswerken voor de 18.000 werknemers moest het UWV een andere puzzel zien op te lossen: het uitvoeren van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze loonkostenregeling was een van de economische maatregelen die het kabinet in maart nam om de door de lockdown getroffen ondernemers te helpen. Een ondernemer die omzetverlies verwachtte (minimaal 20 procent) kon bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Na deze eerste NOW kwamen er ook een NOW 2- en een NOW 3-regeling. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘Online Portal voor de NOW-regeling’ binnen de Computable Awards 2021 te nomineren in de categorie Partnerproject.
Het UWV koos voor een crisisachtige aanpak en richtte een apart team op dat buiten de reguliere processen om (zoals de change- en projectmanagementaanpak) mocht opereren. Er moest zo snel mogelijk een proces worden ontworpen op basis van regelgeving die ambtenaren op het ministerie nog aan het schrijven waren. Gelukkig bleek de NOW een vrij eenvoudige regeling met als kernvraag: ‘Heeft u als ondernemer 20 procent of meer omzetverlies, dan krijgt u een loonsom voorgeschoten.’. In het crisisteam werd vervolgens uitgedokterd hoe zo’n aanvraagproces moest gaan lopen en welke ‘checks & balances’ daarbij horen. Bestaat een bedrijf wel? En zijn er wel mensen in dienst? Welke bewijsstukken moeten daarvoor worden aangeleverd?
Het UWV heeft buiten de core-systemen voor bijvoorbeeld de WW en de Ziektewet een straatje opgezet om deze NOW-regeling uit te voeren. Daarvoor is in een paar weken tijd een relatief simpele it-toepassing bedacht die naast de bestaande grote systemen is gezet. Wel is het systeem aan de achterkant gekoppeld aan onze administraties en uitbetalingsstraten. Aan de voorkant op het portaal van het UWV werd en wordt de inkomende stroom met aanvragen met slimme formuliersoftware (van Peercode) opgevangen die om gegevens en bewijzen vraagt. Deze voorkantapplicatie checkt de aangeleverde informatie met de polisadministratie van het UWV om te bepalen of het bedrijf echt bestaat en medewerkers heeft. Die database is de ‘single point of truth’ als het gaat over alle loonverhoudingen in Nederland.