Het programma ‘Met spoed beschikbaar’ helpt zorgverleners in de spoedzorg met digitale uitwisseling van gegevens. Dit programma werd gelanceerd met onder andere een website en factsheet. Doel van het programma is het versneld implementeren van de richtlijn ‘gegevensuitwisseling huisarts-huisartenpost-ambulancevoorziening-afdeling spoedeisende hulp’. Voor de redactie van Computable reden om het project ‘Met spoed beschikbaar’ binnen de Computable Awards 2021 te nomineren in de categorie Partnerproject.
Bij het verlenen van spoedzorg zijn in korte tijd vaak meerdere zorgaanbieders betrokken. Daarbij gaat het in veel gevallen om patiënten die voor deze zorgverleners (nog) onbekend zijn en complexe aandoeningen hebben. Dan is het van levensbelang dat die zorgverleners snel over alle relevante patiëntinformatie beschikken. Gegevens zoals de medische voorgeschiedenis van de patiënt en welke medicatie hij of zij al gebruikt. Die gegevens worden op dit moment nog niet altijd tussen de verschillende zorgverleners uitgewisseld. Informatie die voor de zorg van patiënten in acute situaties van levensbelang kan zijn.
Welke informatie, door wie en op welk moment uitgewisseld moet worden om de spoedzorg voor patiënten te ondersteunen staat in de richtlijn ‘gegevensuitwisseling huisarts-huisartenpost-ambulancevoorziening-afdeling spoedeisende hulp’. Deze richtlijn maakt onderdeel uit van het Kwaliteitskader Spoedzorgketen. Daarbinnen is afgesproken dat deze richtlijn uiterlijk in februari 2023 in de zorgpraktijk gebruikt wordt. De landelijke branche- en beroepsorganisaties, bij de richtlijn betrokken zorgaanbieders, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma ‘Met spoed beschikbaar’ samen om deze richtlijn versneld te implementeren. Doelstelling is dat het merendeel van de zorgaanbieders in de spoedzorg de richtlijn eind 2021 al in gebruik neemt.