Onder leiding van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie is gisteren de vpn-dienst DoubleVPN offline gehaald. Criminelen gebruikten de vpn-dienst om hun slachtoffers anoniem aan te vallen. In meerdere landen werden servers in beslag genomen en is de infrastructuur uitgeschakeld.
De Landelijke Eenheid voerde het internationale onderzoek naar DoubleVPN uit op gezag van het Openbaar Ministerie. Binnen het onderzoek werkte Team High Tech Crime (THTC) samen met buitenlandse partners, zoals Europol, de Britse National Crime Agency, het Duitse Bundeskriminalamt, de Amerikaanse FBI en de Canadese RCMP. De organisaties melden niets over eventuele arrestaties.
Vierdubbele vpn
DoubleVPN was een kleine vpn-aanbieder die populair is onder criminelen. Onder meer verspreiders van ransomware en phishing-fraudeurs maakten gebruik van de dienst. De aanbieder bood dubbele, driedubbele en zelfs vierdubbele vpn-verbindingen via servers in heel veel landen. Hierdoor konden criminelen in hoge mate van anonimiteit werken.
De politie en het OM gebruikten hun hackbevoegdheid om de infrastructuur binnen te dringen. Er is één team binnen de Nationale Politie dat deze bevoegdheid heeft: het Digital Intrusion Team (Digit), bestaande uit politie-eenheden, de Koninklijke Marechausee en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod).
Criminele organisatie
Het bedrijf achter de vpn-dienst wordt ervan verdacht een criminele organisatie te zijn. Ook luidt de verdenking van witwaspraktijken en medeplichtigheid aan of betrokkenheid bij strafbare feiten van zijn klanten. ‘Er is geen veilige haven voor dit soort criminelen’, is de boodschap van officier van justitie Wieteke Koorn. ‘Deze criminele daden schaden de gedigitaliseerde maatschappij. Ze tasten het vertrouwen van burgers en bedrijven in digitale technologie aan. Om die reden moeten we hun gedrag stoppen.’
Gisteren meldde minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de politie achterloopt bij de bestrijding van cybercriminele fenomenen en dadergroepen die de individuele politie-eenheden overstijgen. De toenemende technische en juridische complexiteit hiervan groeit het Team High Tech Crime boven de pet. De ambitie van twintig hightech-onderzoeken is blijven steken op twaalf, minder dan in voorgaande jaren.
De Nederlandse politie heeft de afgelopen jaren verschillende grote criminele digitale organisaties opgerold. Zo werd afgelopen maart het criminele botnet Emotet ontmanteld. Computable sprak met twee leden van het Team High Tech Crime en kwam tot een reconstructie.