Nu Windows 11 is aangekondigd, kijken we naar de marktaandelen van de Windows-besturingssystemen in ons land. Windows 10 heeft het grootste marktaandeel, maar Windows 7 blijkt hardnekkig. Ook XP duikt nog steeds op.
Dat blijkt uit cijfers van Statcounter voor Nederland. Op de desktop-pc beschikt Windows 11 van alle Windows-versies een marktaandeel van ruim tachtig procent.
Windows 7 en security
Maar Windows 7 blijkt andermaal een bijtertje. Dat marktaandeel ging de voorbije maanden in ons land wel lichtjes naar beneden en bedraagt vandaag ronde acht procent. Dat betekent dus dat meer dan één op de tien pc’s nog Windows 7 draait.
Weet wel dat Microsoft sinds anderhalf jaar niet meer in securityupdates of ondersteuning voorziet voor Windows 7.
Ook nog XP
Opvallend is dat her en der nog oude Windows-versies nog opduiken. Zo heeft Windows XP in ons land een marktaandeel van 0,19 procent en Windows Vista 0,13 procent. Te weten dat XP zowat twintig jaar geleden werd gelanceerd en Vista vijftien jaar geleden.
Voor de versies Win 8.1 en Win 8 zijn de marktaandelen respectievelijk 2,87 en 1,66 procent.
Wat met Windows 11?
De voorbije jaren wisselde Microsoft – inzake marktaandeel – vaak een populair besturingssysteem af met eentje dat minder in gebruik raakte.
Zo konden Windows 10, Windows 7 en Windows XP op behoorlijk wat tractie rekenen. Maar was bijvoorbeeld Windows Vista minder succesvol. Benieuwd dus hoe Windows 11 het zal doen in dit opzicht.
En wat met OS X?
Overigens gelden de marktaandelen enkel voor Windows-pc. Volgens Statcounter heeft Windows van alle desktop-systemen in Nederland een marktaandeel van 71 procent, waarmee het in een jaar tijd licht stijgt.
OS X heeft een desktop-marktaandeel van 21 procent. Een jaar geleden was dat ruim 25 procent.
Linux op de desktop situeert zich rond twee procent en Chrome OS op bijna drie procent. Beide zien in een jaar tijd hun marktaandeel wel licht toenemen. Al zijn hun cijfers bescheiden in vergelijking Windows en OS X.