Het aantal vrouwen in ict-beroepen is sinds 2013 met ruim tachtig procent toegenomen. Werkten in 2013 nog 36.000 vrouwen in de ict, vorig jaar waren dat 66.000. Vooral in 2019 stroomden veel vrouwelijke talenten binnen, waarna in 2020 die groei doorzette.
Dit blijkt uit de jaarlijkse update van de Techniekpact-monitor. Sowieso kiezen vrouwen tegenwoordig vaker voor een technisch beroep. Inmiddels wordt een op de zeven technische beroepen uitgeoefend door een vrouw. Maar de aanwas is relatief het grootst op gebied van ict.
Heel verschillend is de ontwikkeling van het aantal technische banen per sector. In de olie- en gasindustrie daalt het werk. De ict-sector liet de afgelopen zeven jaar de sterkste toename (48 procent) in het aantal technische banen zien. In deze sector waren vorig jaar 42.000 meer personen in een technische baan werkzaam dan in 2013. In het algemeen was het aantal in een technisch ambacht vorig jaar lager dan in 2019. Maar voor ict’ers gold het omgekeerde. In 2020 waren er verspreid over alle sectoren (dus ook buiten de ict-sector) 406.000 medewerkers met een ict-beroep tegen 386.000 in 2019.
Onder hoogopgeleiden met een technisch beroep is het aantal ict’ers flink toegenomen, ook ten opzichte van 2019. Het aantal hoogopgeleide ict’ers is gestegen van 166.000 in 2013 tot 249.000 in 2019 en 265.000 in 2020; een toename van bijna zestig procent in zeven jaar. Het aantal middelbaar opgeleide ict’ers bedroeg vorig jaar 120.000 tegen 114.000 in het jaar daarvoor. Het aantal laag opgeleide ict’ers daalde in die periode van 19.000 naar 17.000.
Trends per opleidingsniveau
Het Techniekpact keek ook naar de trends per opleidingsniveau. Van de personen in de ict-sector met een technisch beroep is inmiddels 68 procent hoogopgeleid. Onder hoogopgeleiden is software- en applicatieontwikkelaar ook het meest voorkomende technische beroep. Bij de middelbaar opgeleiden staat dit beroep op de tweede plaats. Nederland telde vorig jaar 267.000 mensen die werkten als software- of applicatie-ontwikkelaar. Dat is zestig procent meer dan in 2013. Een op de zes van alle Nederlanders met een technisch beroep ontwikkelt software of applicaties.
In de ict-sector werken relatief veel jonge mensen. 42 procent van degenen met een technisch beroep is jonger dan 35 jaar. Slechts tien procent is 55 jaar of ouder. Uit CBS-cijfers blijkt dat van de hoogopgeleiden in een technisch beroep veertien procent een diploma in de informatica heeft. Gediplomeerden in informatica werken in 59 procent van de gevallen in een technisch beroep. Overigens worden technici die doorgroeien naar een leidinggevende functie in een technische omgeving, niet meegerekend tot de technische beroepen. Dit terwijl bij deze functie wel technische kennis en ervaring gewenst is.
De subgroepen met het hoogste percentage afgestudeerden in een technisch beroep zijn elektronica en industriële automatisering (66 procent), gevolgd door elektro- en energietechniek (64). Vervolgens zijn in de richtingen softwareontwikkeling en systeemanalyse (62) en ontwerp en beheer van databases en netwerken (61) de meeste gediplomeerden aan het werk in een technische functie.
Druppel
Het Techniekpact werd in 2013 ondertekend door bestuurders uit onderwijs, bedrijfsleven (werkgevers en werknemers), de regio’s en het Rijk. Doel is een goed opgeleide beroepsbevolking met voldoende technici.
Thea Koster, voorzitter van Techniekpact, is blij dat naar bepaalde sectoren zoals de ict meer vrouwen toestromen. Maar voldoende is dit allerminst. ‘Het blijft een druppel op de gloeiende plaat,’ aldus Koster. ‘Linksom of rechtsom moeten wij meer vrouwen de techniek in zien te krijgen. Zij zijn het onbenutte potentieel dat wij hard nodig hebben om maatschappelijke uitdagingen, denk bijvoorbeeld om de energietransitie aan te kunnen en de technologische ontwikkelingen in de zorg.’