De SAMbuddy-vertelknuffel is als sociale robot bedoeld voor kinderen met een beperking of die te maken hebben met sociaal-emotionele problematiek en een buddy zoeken waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Door de groeiende werkdruk in onderwijs en zorg, zien we een toename in functionele aandacht en een afname in persoonlijke aandacht. De SAMbuddy heeft daarom als doel om een vriendschappelijke vertrouwensrelatie op te bouwen, waarmee kinderen zich op hun gemak voelen. SAMbuddy zorgt dus voor veilige aandacht en een luisterend oor, wanneer er even geen begeleiding van anderen mogelijk is. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject nomineert het project ‘SAMbuddy’.
Een consortium van maatschappelijke bedrijven hebben in samenwerking met het Social Robotics-programma van Hogeschool Utrecht en de onderzoeksgroep Media Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam deze robot ontwikkeld en geïmplementeerd. Na het ontwerpproces is de robot gebouwd in samenwerking met de knuffelfabriek, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt de zachte hoes van de SAMbuddy hebben gemaakt.
De robot is uitgebreid getest met 55 kinderen in een basisschoolomgeving. De resultaten van deze testen laten zien dat kinderen in hoge mate vertrouwen hebben in de SAMbuddy en dat ze ook graag hun gevoelens met de robot delen. Dit laat zien dat de robot een belangrijke rol kan vervullen, en in hoge mate geaccepteerd zal worden door kinderen. Dit zal niet alleen het welzijn van kinderen bevorderen, maar ook de werkdruk van leerkrachten verlichten. Inmiddels wordt de SAMbuddy op tien verschillende scholen en organisaties ingezet.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject vindt dit een geweldig initiatief en heeft vooral vanwege het beoogde doel van de SAMbuddy unaniem besloten voor een plekje in de top vijf. Het is vooral noemenswaardig dat een consortium van organisaties vanuit verschillende expertises (zoals social robotics en psychologie) de handen ineen hebben geslagen met als doel iets te maken dat er echt toe doet. Een sociale robot kan namelijk echt het verschil maken in het onderwijs, vooral voor kinderen die gepest worden en behoefte hebben om hun verhaal te delen. Tegelijkertijd verlicht dit de werkdruk van docenten, hetgeen een bijkomend voordeel is.
Een knuffel met ingebouwde robotfunctionaliteit is complex, omdat het aan veel eisen qua cybersecurity en privacy zal moeten voldoen. Het projectteam heeft laten blijken hiervan bewust te zijn en heeft hier goed over nagedacht, met als gevolg dat de SAMbuddy is ontwikkeld met security-by-design en privacy-by-design in het achterhoofd. Op basis van de gedetailleerde projectbeschrijving, additionele uitleg via de presentatie door drie verschillende mensen en de eerder genoemde redenen kent de jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject graag de nominatie toe aan dit project.