De zone Studiedata van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT, heeft de simulatiedataset beschikbaar gesteld. Deze is ontwikkeld door medewerkers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De eerste dataset is op dit moment publiekelijk toegankelijk voor studenten en onderzoekers van verschillende instellingen en bestaat uit synthetische studentdata. Die data zijn volledig kunstmatig gegenereerd en niet te herleiden naar specifieke studenten. Door deze dataset te gebruiken kan de universiteit ook extern algoritmes en analyses delen over studieresultaten, zonder de privacy van studenten te schenden. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject nomineert het project ‘Simulatiedataset Studiedata’.
De simulatiedataset is ontwikkeld door medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Toekomstig onderzoek zal steeds meer datagedreven zijn en met behulp van dit project wil men aantonen hoe men op passende wijze en in verschillende contexten met deze data kan omgaan. Het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om publiek online toegang te geven tot de data van een instelling, maar het is wel mogelijk om specifieke datasets voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar te stellen. Op deze manier kan men een onderzoek wel faciliteren. De privacy van de studenten was tijdens het onderzoek een belangrijk aandachtspunt. Bij gebruik van de simulatiedataset worden geen persoonsgegevens gebruikt, waardoor de privacy goed geborgd is. Daarmee biedt de simulatiedataset het beste van twee werelden.
Het grote voordeel van juist deze dataset is dat het samenwerking in een vroeg stadium van het doen van onderzoek faciliteert. Maar bij het daadwerkelijke publiceren van wetenschappelijke bijdragen genieten originele data nog altijd de voorkeur.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject vindt de samenwerking tussen beide universiteiten zeer waardevol. In de nabije toekomst volgen namelijk twee simulatiedatasets: een voor hogescholen en een voor data uit leermanagementsystemen. Voor dit laatste traject werkt de zone Studiedata samen met Surf. De zone Studiedata kijkt hierbij of machine learning ingezet kan gaan worden. De samenwerking tussen beide universiteiten bundelt de innovatiekracht en kennis van beide instellingen en juist deze samenwerking maakt dit initiatief zeer interessant voor het onderwijs in het algemeen. De universiteiten staan op deze manier aan de wieg van talloze onderwijsonderzoeken van de toekomst en hierdoor staan de universiteiten ook in hun kracht.
Het is lovenswaardig dat het streven van de zone Studiedata is om uiterst zorgvuldig om te gaan met de privacy van studenten in originele data. Zeker in de moderne tijd een centraal thema. De plannen om de simulatiedatasets steeds breedschaliger uit te zetten en toe te passen zijn volgens de jury zeer mooie ontwikkelingen. De jury is daarom uitermate geïnteresseerd in de toekomstige ontwikkelingen. Op basis van de gedetailleerde projectbeschrijving, additionele uitleg via video en uitgebreide beantwoording van de vragen en de eerder genoemde redenen kent de jury van de Computable Awards in de categorie Onderwijsproject graag de nominatie toe aan dit project.