De druk op ons wegennet neemt toe. We willen voorkomen dat Nederland dichtslibt, maar meer asfalt is niet altijd de oplossing. Daarom omarmt Rijkswaterstaat data, digitalisering en nieuwe technologieën. Zo ook op het gebied van incidenten op de weg (incidentmanagement). Want hoe eerder een incident is afgehandeld, des te sneller weggebruikers hun reis kunnen vervolgen. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject nomineert het project ‘Slimme inzet weginspecteurs’.
Dit project gaat over het toepassen van data science-technieken die uit historische data patronen berekenen en zo kunnen voorspellen waar de kans groot is dat incidenten gaan plaatsvinden. Op basis hiervan worden weginspecteurs en bergers door Rijkswaterstaat op strategisch slimme posities in het areaal geplaatst. Dit levert winst op in de aanrijtijden waardoor een weginspecteur sneller ter plaatse is. Dit is een project dat is uitgevoerd in Midden-Nederland en over heel Nederland wordt uitgerold.
Door het voorspellen van incidenten worden de meest risicovolle gebieden berekend uit de patronen in historische data. Daarnaast worden in dit project weginspecteurs met behulp van een app geadviseerd over de optimale verdeling van capaciteit over het gehele areaal. Ook wordt de capaciteit herverdeeld zodra een weginspecteur bezet is met de afhandeling van een incident. Bij het registreren van een incident wordt de dichtstbijzijnde weginspecteur direct via de app geïnformeerd.
Juryoordeel
De hoge score voor het project ‘Slimme inzet weginspecteurs’ door RWS Datalab en VWM (Rijkswaterstaat) in de categorie Overheidsproject is voor een groot deel te danken aan de toegevoegde waarde. Het project zorgt er namelijk voor dat de doorstroming tijdens en na incidenten op de steeds drukkere wegen in Nederland op een efficiënte manier kan worden verbeterd en gevaarlijke situaties snel kunnen worden opgelost. Belangrijk punt hierbij is dat door snellere aanrijtijden van hulpverleners ook mensenlevens kunnen worden gered.
De jury heeft onderkend dat de projectleiders zich hebben gerealiseerd dat de implementatie en acceptatie alleen succesvol is als dit nieuwe systeem het vertrouwen heeft gewonnen van de ervaren medewerkers bij Rijkswaterstaat die het positioneren van de weginspecteurs tot nu toe handmatig hebben gecoördineerd. Het project heeft hiertoe scrum- en sprintmethodieken gebruikt om de cultuur van de praktijk en het op te bouwen vertrouwen in de techniek optimaal te combineren en benutten. Verder heeft het systeem veel potentie door de met open source-technieken beloofde ontsluiting van relevante informatie direct naar derde partijen die hulp kunnen bieden bij incidenten en de mogelijkheid tot import van data van verkeer lussen en gps-informatie uit auto’s om verkeerstromen op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen beheren. Daarom een terecht genomineerde bij de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject.