2020 was natuurlijk een dramatisch festivaljaar. Maar Follow the Beat liet zich niet kisten. Om 2020 alsnog goed af te sluiten, namen ze het initiatief voor het online thuisfestival Goodbye 2020. Een gigantisch streamingevent, waarop jongeren veilig én feestelijk het nieuwe jaar inluiden. Een optimistisch alternatief voor lauwe oliebollen en Youp van ‘t Hek. Binnen no-time groeide het project van drie gemeenten naar een online festival voor heel Nederland. De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject nomineert het project ‘Goodbye 2020’.
Goodbye 2020 werd in drie weken tijd uit de grond gestampt. De jaarwisseling verplaatsen was namelijk geen optie. De overheid steunde het initiatief en maakte een miljoen euro vrij om het festival te realiseren. Ook gemeenten als Den Haag, Rotterdam en Groningen droegen bij. Samen met Google voor de schaalbaarheid, Zoom voor de Zoomkamers en Blue Billywig voor het streamen van alle video’s. Incentro creëerde het platform met al zijn features door de techniek en het design te leveren.
De Google Cloud-omgeving zorgde voor een steady backend van het platform. Hierdoor kon de website meegroeien met het aantal bezoekers. Normaliter zou het hele proces geperfectioneerd worden door gebruikersdata erbij te halen, waarna er getest zou worden. Maar door de strakke deadline van drie weken werden deze stappen overgeslagen. Toch was er een ultieme gebruikerservaring, mede ook door goed af te kijken bij andere succesvolle streamingdiensten. Met een simpele, intuïtieve navigatie zorgde de organisatie telkens voor behapbare content voor de gebruiker.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject vindt dat Goodbey 2020 één van de meest opvallende covidprojecten is waar in korte tijd (drie weken) een volledige draai is gemaakt naar een nieuwe manier van cultuur beleven. De wijze waarop de verschuiving heeft plaats gevonden van een fysiek evenement in een stad, naar een volledig digitaal evenement in korte tijd is niet uniek. De organisatie heeft laten zien in de presentatie dat ze een hele snelle professionaliteitslag hebben kunnen maken door de capaciteiten en kennis van de partners heel bewust in te zetten. Ook de groei van enkele artiesten en één stad naar meerder artiesten en meerdere steden zag er heel strak en gecontroleerd uit. De festivalervaring was, ondanks het virtuele karakter voor alle 650.000 bezoekers, aan alle kanten mogelijk gemaakt.
De flexibele opstelling van de leveranciers, van de ontwikkelaars die vijf minuten voor het begin nog de laatste verbetering doorvoerde, van de artiesten en van de kijkers heeft het tot een groot succes gemaakt. Ondanks het eenmalige karakter zien we vanuit de jury een bron van kennis en ervaring voor online festivals die in de komende jaren vaker gehouden zullen worden. De jury van de Computable Awards 2021 nomineert daarom graag dit project in de categorie Overheidsproject.