Nederland stapt over op nieuwe energiebronnen en oplossingen voor dit vraagstuk liggen deels in de ondergrond. De afgelopen jaren is in Nederland een omvangrijke infrastructuur opgebouwd voor het winnen, verwerken en transporteren van gas. Zodra de Nederlandse olie- en gasvelden aan het einde komen van hun economische levensduur zal deze infrastructuur worden ontmanteld. Wat zou er gebeuren als sommige platforms, pijpleidingen en lege gasvelden een nieuw leven vinden waardoor ze een bijdrage leveren aan de energietransitie? De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject nomineert het project ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’.
Dit project gaat over inzet van ict bij het verkennen van hergebruik en ontmanteling van de bestaande olie- en gasinfrastructuur, zowel op land als op het Nederlandse deel van de Noordzee. Het project is opgeleverd in de vorm van een digitaal bladerboek (StoryMap) rondom 3D- en 2D-kaarten, digital twins, afbeeldingen en video’s. Dit verhaal laat zien hoe 3D kan worden ingezet als hulpmiddel bij beeldvorming en hoe het bijdraagt aan het overbrengen van informatie en kennis rondom complexe thema’s en ondergronds ruimtegebruik.
Voor dit project zijn diverse digital twins gebouwd: 3D digitale tweelingen van de boven- en ondergrond. Daarbij zijn diverse data- en gegevenssets van verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld. Deze digital twins faciliteren discussies en maken specialistische kennis toegankelijker voor een breder publiek. Door deze twins aan te bieden in een digitaal bladerboek van StoryMap wordt de lezer op een laagdrempelige en eenvoudige manier geleid door complexe materie.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject geeft de inzending ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’ van het Ministerie van BZK (Basisregistratie Ondergrond), de Staatstoezicht op de Mijnen (Ministerie van EZK), EBN, Nexstep, NOGEPA, Neptune Energy, TNO, Geodan en Arcadis een groot compliment voor de heldere presentatie. De toegevoegde waarde, maar ook de complexiteit van het project zijn op zeer heldere wijze toegelicht, en dat sprak de jury zeker aan.
De toegevoegde waarde van dit project is ook zeer onderscheidend te noemen. De complexiteit was voornamelijk te vinden in de brede samenwerking en de bereidheid van en tussen de vele verschillende partijen die onderdeel uitmaakten van dit project. Tevens is dit ook de eerste keer dat een soortgelijk project geïnitieerd werd. Deze factoren hebben er tot geleid dat dit project zeer terecht genomineerd is bij de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject.