De meeste bedrijven die belastingaftrek krijgen via de innovatieregeling Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), houden zich bezig met ict. Softwareontwikkeling staat daarbij bovenaan. 5.650 bedrijven deden daarvoor een WBSO-aanvraag. Ze sleepten daarmee 319 miljoen euro in 2020 aan belastingvoordeel binnen.
Dit blijkt uit de jaarrapportage ‘De WBSO in 2020’ die demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd. Van de goedgekeurde projecten was zestien procent gericht op de ontwikkeling van software. Behalve in de ict-sector wordt ook in de mechanische sector en de elektrotechniek veel r&d gedaan.
Bedrijven binnen de mechanische techniek geven zelfs het meeste uit aan onderzoek & ontwikkeling. Ze ontvangen daarom ook het meeste belastingvoordeel (361 miljoen euro). Ook bedrijven in de elektrotechniek doen veel onderzoek. Hieronder vallen robotica, telecommunicatie, computer hardware en meettechniek. Ze kregen voor 171 miljoen euro afdrachtvermindering.
In totaal haalden 19.010 innovatieve bedrijven en 1.330 zelfstandige ondernemers 1,2 miljard euro voordeel uit de WBSO-regeling. Ruim 135.000 r&d-projecten werden toegekend, zes procent meer dan in 2019.
Stijging
De regeling ondersteunde daarmee zo’n 88.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het aantal WBSO-gebruikers steeg met anderhalf procent. Dit is een lichte toename na dalingen gedurende de drie jaar daarvoor. Opvallend is de stijging met 3,3 procent (tot 2.800) van het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van de startersfaciliteit.
Van de 30.340 bedrijven die van de WBSO profiteerden, zijn 1.971 bedrijven in Amsterdam en omgeving gevestigd. Deze regio heeft ook het grootste aandeel starters: 23 procent. Het gebied rond Eindhoven (1.734 bedrijven) en Utrecht (1.587 bedrijven) volgen als nummer twee en drie. Qua toegekende r&d-kosten is Noord-Brabant veruit koploper, gevolgd door Zuid- en Noord-Holland en Gelderland. Brabanders doen meer onderzoek dan Utrecht, Overijssel, Limburg, Groningen, Friesland, Flevoland, Zeeland en Drenthe bij elkaar.