De software nodig voor de implementatie van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) begint langzaam maar zeker beter te werken, zo blijkt uit de laatste testronde. In drie van de vier DSO-ketens (vergunningen, samenwerking, vragenbomen) is het beeld in het algemeen positief. Het grootste struikelblok is momenteel de planketen (Omgevingsbesluiten). Deze horde moet wel worden genomen om tot een goed werkend DSO-stelsel te komen.
Dit blijkt uit de antwoorden die demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft gegeven op een groot aantal Kamervragen. Ook al is de inwerkingtreding van de Omgevingswet onlangs opnieuw met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2022, is de Tweede Kamer nog allerminst gerust op een goede afloop.
Bij de Omgevingsbesluiten is nog allerminst sprake van een stabiele testsituatie. In de planketen zijn veel stappen te zetten. Op alle fronten wordt namelijk nog volop ontwikkeld. Dit geldt zowel voor de landelijke voorziening DSO als voor de verschillende systemen die daarmee moeten communiceren. Een groot aantal leveranciers van lokale systemen is nog niet klaar.
De komende maanden moet nog een aantal belangrijke functionaliteiten in de planketen worden opgeleverd. Voorbeelden zijn de afwijkvergunning en de downloadfunctie voor omgevingsdocumenten. Ook reeds gebouwde onderdelen blijken onvoldoende. Zo schort het aan de raadpleegbaarheid van besluiten.
Minister Ollongren erkent dat de verschillende ict-systemen die samen het DSO vormen, nog niet allemaal op elkaar zijn afgestemd. Maar ze ontkent dat het schort aan de toegankelijkheid van de ict-systemen. Ook het beeld van een onoverzichtelijke database herkent ze niet.
Het is helemaal juist dat de planketen nog een struikelblok is, maar bovenstaande lijkt te suggereren dat ketens los van elkaar staan. Dat is allerminst het geval. Wijzigingen in plannen leiden veelal tot wijzigingen in vragenbomen en als een gemeente nieuwe activiteiten introduceert of bestaande activiteiten worden verwijderd/vervangen, treden er in grote delen van de keten wijzigingen op. Deze samenhang is essentieel en het is bij het testen vooral daar waar momenteel het inzicht ontbreekt, omdat de gevolgen van publicaties in het DSO niet altijd zichtbaar zijn door gebrekkige functionaliteit. Testen van mutaties is daarmee momenteel een helse zoektocht. Hopelijk kan het DSO ons komende tijd beter inzicht geven wat de gevolgen van onze mutaties in de keten zijn.
Namens IAM4, leverancier van plansoftware en volledig geïntegreerde toepasbare regels