Begin volgend jaar opent in The Wall Utrecht een nieuw Apple-museum zijn deuren. Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-wederverkoper Amac. Volgens Bindels is het met 1600 vierkante meter het grootste Apple-museum in Europa. Hij richt het in met zijn eigen Apple-collectie én met de verzameling van Stichting Apple Museum Nederland die hij in beheer krijgt.
In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum bevinden zich straks nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu, waaronder exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen. In The Wall, het rode winkelcentrum langs de A2, bevinden zich tevens de vlaggenschipwinkel van Amac en Bindels’ horecaconcept Liemès. Het museum komt een verdieping lager.
Bindels verzamelde al vóór de oprichting van Amac in 2005 Apple-spullen, zoals een Macintosh-portable. De draagbaarheid ervan was relatief; het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. ‘Geweldig om die te kunnen laten zien naast de huidige MacBooks’, vindt Bindels.
In de loop der jaren breidde hij zijn verzameling uit. Bij de verschillende overnames van andere ‘Apple Premium Resellers’ kocht hij verzamelingen op met de rest van de boedel. ‘Tijdens corona, toen voor een deel van de tijd onze vijftig winkels dicht waren, ben ik me serieus gaan focussen op het completeren van de collectie.’ Hij raakte in contact met het bestuur van het Apple Museum Nederland in Westerbork. Die zochten door een gebrek aan vrijwilligers en uit geldnood naar een nieuw onderkomen voor hun topcollectie, bestaande uit Apple-apparatuur en een complete bibliotheek met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht.
Geen stapel pallets
Het nieuwe Apple-museum, dat ook de naam Apple Museum Nederland draagt, krijgt deze verzameling in beheer. Daarvoor wordt een nieuwe stichting opgericht. Vrijwilligers van het museum in Westerbork hebben zich al gemeld om Bindels te helpen. De Apple-ondernemer gaat het museaal aanpakken. ‘Ik wil geen stapel pallets met oude computers, maar een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen, want die zijn er meer dan genoeg. Zoals NeXT dat door Steve Jobs werd opgericht na zijn vertrek bij Apple in 1985 en dat grote invloed heeft gehad op het verhaal van Apple.’
Een groot deel van de objecten wordt de komende periode gerestaureerd. Bindels: ‘Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.’ Er ontbreken nog een paar pareltjes in de collectie: zoals de originele Apple I, waar maar zestig exemplaren van bekend zijn en die nu voor 1,5 miljoen dollar te koop is. Daarvan wordt overigens wel een replica tentoongesteld. De curator zoekt ook nog de originele Apple Lisa 1 (die nagenoeg allemaal zijn omgebouwd tot Lisa 2/Macintosh XL), de NeXT Cube en een Macintosh TV.