Dit jaar zal Europa 202 miljard dollar uitgeven het internet of things (iot). Dat is een behoorlijke toename vergeleken met 2020 toen de iot-uitgaven iets onder de 180 miljard dollar bedroegen. Tot 2025 zal die groei zich in de dubbele cijfers voortzetten, zo verwacht marktonderzoeker IDC.
Ondanks Covid-19 nam de iot-markt in 2020 toe, zij het iets minder snel dan in voorgaande jaren. Volgens IDC worden veel projecten dit jaar weer opgepakt, nu alles terugkeert naar het normaal.
De grootste uitgavencategorie blijft hardware zoals modules en sensoren. Daarna komt dienstverlening die nodig is voor het ontwerp, evaluatie en uitrol van de hardware alsmede de ondersteuning van lopende operaties. De snelst groeiende categorie is die van de software. In opkomst is applicatiesoftware voor de organisatie van en toegang tot gestructureerde en ongestructureerde informatie.
De meeste iot-uitgaven komen voor rekening van de consumentensector, waar vooral home automation in het oog springt.
De maakindustrie staat op de tweede plaats. Iot-oplossingen richten zich met name op het volgen, monitoren en onderhouden van machines. De (gezondheids)zorg zal naar verwachting de komende jaren de snelste groei laten zien. Het op afstand monitoren van iemands gezondheid via iot-apparatuur neemt een vlucht.
Onderzoeksbureau Gartne op zijn beurt stelt dat er nogal wat iot-projecten bij het uitbreken van de pandemie in de ijskast zijn gezet. Alleen de uitgaven voor iot-projecten in de gezondheidszorg groeiden in 2020 met dubbele cijfers.