In het smart hospital is alles connected, van de medische apparatuur tot aan de zonwering en de deurbordjes. Die connectiviteit biedt patiënten en zorgverleners veel voordelen, maar introduceert ook beveiligingsrisico’s. Radboudumc richtte daarom samen met Motiv een ‘verkeersplein’ in dat ervoor zorgt dat alleen schoon verkeer het netwerk op gaat. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om Motiv te nomineren in de categorie Security & Digital Forensics.
Het ‘verkeersplein’ dat Motiv inrichtte voor het Nijmeegse ziekenhuis reduceert de complexiteit van de beveiligingsinfrastructuur. In een traditionele beveiligingsinfrastructuur draaien beveiligingsoplossingen naast elkaar. Iedere oplossing krijgt netwerkverkeer aangeleverd voor analyse, ongeacht of deze informatie relevant is voor deze specifieke oplossing. Het verkeer wordt vervolgens doorgegeven aan de volgende oplossing, die hier zijn eigen analyse op loslaat en de data weer doorgeeft. Een dergelijke keten maakt de beveiligingsinfrastructuur storingsgevoelig, inefficiënt en weinig flexibel.
Het verkeersplein pakt de zaken anders aan, zonder concessies te doen op het gebied van veiligheid. De oplossing is het beste te vergelijken met een digitale rotonde met meerdere afslagen. Deze rotonde maakt het mogelijk netwerkverkeer te splitsen en alleen het relevante netwerkverkeer naar een specifieke beveiligingsoplossing zoals de firewall of antimalware door te sturen, terwijl het overige verkeer zijn route vervolgt. Op het verkeersplein krijgen beveiligingsoplossingen uitsluitend relevant netwerkverkeer aangeleverd wat de infrastructuur betrouwbaarder, schaalbaarder en efficiënter maakt. Iedere beveiligingsoplossing kan aan dit verkeersplein worden gekoppeld, ook oplossingen die niet door Motiv zijn ontwikkeld of geïmplementeerd.