Agentschap Telecom (van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) krijgt er twee nieuwe taken bij. Als beoogd National Cyber Certification Authority kan de it-auditor binnenkort waarborgen stellen aan de digitale veiligheid van producten, processen en diensten. Een stelsel van standaardisering en certificering vormt hiervoor de grondslag. Daarnaast gaat het agentschap vanuit de aankomende Wet digitale overheid (Wdo) toezicht houden op aanbieders van digitale identiteiten, zoals e-herkenning en DigiD.
Dit blijkt uit het Jaarbericht 2020 van Agentschap Telecom. Ook de energiesector wordt een aandachtsgebied. Het agentschap zal zich op die sector nadrukkelijker moeten richten. Tussen de energievoorziening en de digitale infrastructuur neemt de wederzijdse afhankelijkheid toe. Digitale transformatie en energietransitie gaan hand in hand.
Dit brengt nieuwe kwetsbaarheden en maatschappelijke risico’s met zich mee. Bij de afstemming van vraag en aanbod van decentrale energievoorziening speelt kunstmatige intelligentie een grote rol. Het gebruik van laadpalen, elektrische auto’s en zonnepanelen herbergt ook cyberrisico’s, aldus het Jaarbericht.
Om dergelijke gevaren het hoofd te bieden, wordt de Europese richtlijn NIB (netwerk- en informatieveiligheid) uitgebreid. In Nederland is deze geïmplementeerd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Voor de energiesector is er ook een nieuwe Europese Netcode in ontwikkeling. Deze stelt specifieke eisen aan energiebedrijven op gebied van cybersecurity.