Op zijn WWDC 2021 (Worldwide Developers Conference) heeft Apple nieuwe versies aangekondigd van iPadOS, iOS, WatchOS en MacOS. Het bedrijf gaat ook Facetime stevig op de schop nemen, Siri uit de cloud halen en een vpn-dienst bundelen in iCloud.
WWDC is de jaarlijkse hoogmis die Apple organiseert voor ontwikkelaars. In tegenstelling tot zijn evenementen in het najaar is er zelden of nooit productnieuws te rapen, maar draait alles rond software en besturingssystemen.
Dat was dit jaar alvast ook het geval. Apple kondigde bijvoorbeeld iOS 15 aan, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone. Die krijgt nieuwe notificaties, inclusief een ‘nofiticatiessamenvatting’. Gebruikers kunnen nu bepaalde profielen instellen (werk, thuis, nacht..). Wanneer bijvoorbeeld ’thuis’ ingesteld staat, worden berichten van collega’s op het werk tegengehouden.
Apple probeert van Facetime ook een concurrent te maken van Zoom en Teams. Zo wordt het mogelijk ook te videobellen met Android- en pc-gebruikers, al zal dat enkel lukken via een weblink, dus niet rechtstreeks via een Android-app. Facetime krijgt daarnaast ondersteuning voor ‘spatial audio’ zodat geluid beter gelinkt wordt aan de personen zichtbaar op het scherm. De iPhone kan in iOS 15 tenslotte ook zelf teksten in foto’s scannen en interpreteren, een nieuwe functie die van ai gebruik maakt.
Op het vlak van privacy stelt Apple een nieuwe App Privacy Report voor, waarin wordt samengevat welke apps in de laatste zeven dagen locatie-informatie opvroegen of toegang vroegen tot de camera en microfoon. De ingebouwde Mail-app gaat ook de ‘tracking pixels’ blokkeren die marketingbedrijven gebruiken om na te gaan of een bepaalde mail al dan niet werd geopend. De Apple Wallet krijgt nu ondersteuning voor meer items, zoals (hotel)sleutels, badges en zelfs paspoortinformatie. In bepaalde Amerikaanse staten zal het daardoor mogelijk worden je iPhone te gebruiken als wettelijk legitimatiemiddel op luchthavens, bijvoorbeeld door je paspoort in te scannen. Apple werkt daarnaast ook aan een feature om Siri lokaal te laten werken, zonder connectie met de cloud. Daarvoor worden de ai-features van de nieuwe Apple-chips ingezet. Op die manier moet Siri sneller en veiliger werken, zegt Apple.
iPad
Bij de iPad lag de nadruk op nieuwe features om gemakkelijker en beter te multi-tasken, waardoor de tablet gemakkelijker een pc kan vervangen. Zo neemt het gemak toe om te switchen tussen apps en komt er een nieuwe ‘split view’-modus. Voorts worden ook de widgets verbeterd; ze zijn nu overal te plaatsen waar de gebruiker dat wil. Tot slot worden er meer toetsenbord-shortcuts ingebouwd.
In WatchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch, bouwt Apple vanaf nu een nieuwe Mindfullness-app in, nieuwe workouts in de Fitness-app en de mogelijkheid om foto’s te gebruiken als achtergrond voor het horloge. Recente versies van het horloge zullen, net als de iPhone, ook ondersteuning krijgen voor digitale autosleutels. Onder meer BMW maakt daar al gebruik van.
Monterey
De nieuwe versie van MacOS is door Apple Monterey gedoopt en lijkt er vooral op gericht te zijn om betere samenwerking toe te laten tussen Macs onderling en iPads en Macs. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een toetsenbord en een muis te delen tussen de Mac en de iPad, Apple noemt dat ‘Universal Control’. Gebruikers hoeven er zelf niks voor in te stellen, wanneer een Mac en iPad elkaar herkennen, springt de functie automatisch aan. Daarnaast is ook de mogelijkheid voorzien om audio en video te streamen van een iPad of iPhone naar de Mac via Airplay. Macs krijgen in Monterey ook de Shortcuts-automatisatie-app die ook al in iPhones ingebakken zat. De vertrouwde Automator-app blijft eveneens beschikbaar.
Net zoals op de iPhone krijgt ook Safari, Apple’s browser, een complete nieuwe en behoorlijk minimalistische look, met onder meer een zwevend dock (zoals ook Firefox dat heeft).
Apple introduceerde op WWDC ook ondersteuning voor Siri op apparaten van andere fabrikanten. Dat werd gedemonstreerd op een slimme thermostaat van Ecobee. Daarvoor is ook een HomePod-luidspreker nodig.
iCloud
Tot slot kondigde het bedrijf enkele updates aan voor zijn iCloud-clouddienst. Die zijn wel enkel weggelegd voor betalende gebruikers. Zo komt er ongelimiteerde opslag voor beveiligingscamera’s die met HomeKit werken en een nieuwe Hide My Email-feature, een soort tijdelijk forwarding-adres dat je kunt gebruiken wanneer je vermoedt dat bepaalde webdiensten je te veel ongewenste mails gaan sturen. Als laatste komt er ook een soort ingebouwde vpn in iCloud die Private Relay werd gedoopt. Die stuurt je webverkeer door verschillende servers en ontdoet deze van je ip-adres. Op die manier kan zelfs Apple niet achter de identiteit komen of zien welke websites je bezoekt. Opvallend: de functie zal niet werken in Wit-Rusland, Colombia, China, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen.