Het aantal geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen in de Belgische ict-sector kwam in het eerste kwartaal van 2021 uit op 38. Dat is weliswaar een stuk minder dan het slotkwartaal van 2020 maar vergelijkbaar met de eerste twee kwartalen van vorig jaar. Er blijkt nog genoeg appetijt én kapitaal op de ict-markt in België aanwezig.
Dit blijkt uit cijfers van financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames, en Computable. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 38 transacties geteld, tegenover 42 in het eerste kwartaal en 38 in het tweede kwartaal van 2020. Vorig jaar liet het vierde kwartaal een sterk slotakkoord zien met 53 deals, daar waar het derde kwartaal met 29 transacties wat inzakte.
Wat opvalt aan de eerste drie maanden van 2021 zijn de recidivisten. Bedrijven, doorgaans gesteund door een eerder ingestapte investeerder, pleegde nieuwe overnames om via platforminvesteringen uit te groeien tot een belangrijke speler in een bepaald segment van de markt. Zo liet cloud-telecomspecialist Destiny, met steun van investeerder Apax, van zich horen met drie overnames (Ulysse, Faqbot en Alliantel). In 2019 was het bedrijf uit Zaventem ook actief met acquisities in onder meer Nederland en Frankrijk. Op 1 juni kondigde Destiny een nieuwe Franse overname aan: Ipline.
Intracto, Pauwels Consulting en Unifiedpost
Een andere veelvraat is Intracto uit Herentals. Het digitale-marketingbureau kocht in het eerste kwartaal van 2021 twee andere Belgische bedrijven: Mia Interactive en Marlon. Intracto, met ruggensteun van de Nederlandse participeerder Waterland, rijgt de laatste jaren de overnames aaneen. Eerst zowel in België als Nederland, nu staat het vizier ook buiten de Benelux gericht. Eind april nam het de Zweedse branchegenoot Stendahls over. In het tweede kwartaal staat de teller op vier overnames: naast Stendahls liet Intracto zijn oog vallen op Orangedotcom en Codezilla (NL) en Internet Architects (BE).
Andere voorbeelden van bedrijven die zich in het openingskwartaal van dit jaar wederom lieten gelden zijn it-dienstverlener Pauwels Consulting (kocht Openwebit uit Nederland en DCI uit België) en fintechbedrijf Unifiedpost (nam de factuurverwerkers Digithera uit Italië en Sistema Efactura uit Spanje over). Unifiedpost hield aan een beursgang vorig jaar september zo’n 160 miljoen euro over en is sindsdien op overnamepad. Afgelopen april liet het bedrijf uit Terhulpen opnieuw van zich horen met de aankoop van de Duitse branchegenoot Crossinx.
Fortino Capital
Ook de Belgische investeringsmaatschappij Fortino Capital was opnieuw actief. Fortino deed mee aan een eerste investeringsronde van het Belgisch-Amerikaanse Oqton die maar liefst veertig miljoen dollar ophaalde. De ronde stond onder leiding van Fortino, PMV en ingenieursbedrijf Sandvik. Oqton levert als softwareontwikkelaar oplossingen met kunstmatige intelligentie voor de maakindustrie.
Daarnaast steunde Fortino een nieuwe deal van Efficy, een leverancier van customer relationship management (crm)-software, waar het eerder bij instapte. Die nam het Deense Webcrm over, overigens gevolgd door de aankoop van het Nederlandse Perfectview vorige maand. Efficy wil op crm-softwaregebied een Europese topspeler worden.
Overzicht en opvallende deals
Klik hier voor een overzicht van de Belgische deals in het eerste kwartaal van 2021.
Een kleine greep uit de 38 deals in het eerste kwartaal van 2021:
JANUARI:
– 4itego ontstond in 2017 door het samensmelten van CadCorner en GPO Solutions. Daar kwam eind 2019 Infinite Simulation Systems uit Breda bij. In januari van dit jaar stapte een nieuwe investeerder in, Smile Invest (exit Robur Capital), die de verdere groeiplannen van de industriële automatiseerder uit Sint-Eloois-Winkel wil bekostigen.
FEBRUARI:
– Microsoft-softwarespecialist Ad Ultima lijfde in februari het Deense Optimate en het Belgische Admiral Dynamics in. Ook Ad Ultima krijgt steun van investeerder Waterland en vormt samen met de Nederlandse Dynamics-equivalent Pylades de overkoepelende groep 9Altitudes.
MAART:
– Het Amerikaanse Astadia, een aanbieder van mainframe-modernisering (IBM en Unisys) uit Boston, koopt in maart Anubex, een mainframe-migratiespecialist uit Kontich. Anubex biedt geautomatiseerde conversie- en testtools in combinatie met een migratiemethodologie.