Een investering van 17,5 miljoen euro voor microscopische controleapparatuur voor chipmakers, Adyen-oprichters die miljoenen steken in ai voor transactie-monitoring, groeigeld voor een trainingplatform voor chirurgen en kapitaal voor een startup in synthetische data. Deze week werden er weer flinke investeringen in techbedrijven gemeld. Computable zet er een aantal op een rij.
17,5 miljoen voor Nearfield Industries
Maker van microscopische meetapparatuur voor de chipindustrie, Nearfield Instruments (NFI) uit Rotterdam, krijgt een investering van 17,5 miljoen euro. Dat geld komt van de Nederlandse investeerder Invest-NL (10,5 miljoen) en investeerder Innovation Industries (7 miljoen euro) dat ook in de eerste ronde investeerde in het Rotterdamse bedrijf.
NFI ontwikkelt apparatuur die chimpakers gebruiken om mogelijke productiefouten in chips op te sporen. Het bedrijf beschikt over een speciale technologie waarmee op nanoschaal en driedimensionaal (3D) de structuur van de halfgeleiders kan worden gecontroleerd. Dat gebeurt ‘zeer accuraat en op hoge snelheid’, aldus de aanbieder. ‘Nu controleren chipmakers de semiconductor-wafers meestal alleen in 2D’, voegt een woordvoerder toe.
Met de investering hoopt NFI de samenwerking met klanten uit te breiden, technologie door te ontwikkelen en toptalent aan te trekken. Zo moet het bedrijf verder uitbreiden.
Adyen-oprichters investeren in Sentinels
Het Nederlandse ai-bedrijf voor transactiemonitoring, Sentinels, heeft 5,7 miljoen euro startkapitaal opgehaald. Inkef Capital leidde de financieringsronde die is aangevuld met particuliere investeerders (angel investors). Het gaat onder meer om oprichters van betaalplatform Adyen.
Sentinels ondersteunt fintechs met een ai-gedreven transactiemonitoring en springt in op aangescherpte regels binnen de financiële wereld om het witwassen van geld en andere illegale activiteiten aan te pakken. Anders dan de huidige systemen richt de ai van Sentinels zich op interne datasilo’s en vult deze aan met externe bronnen, zoals negatieve mediaberichten, sanctielijsten en de informatie van websites van verkopers. Uit die context moeten business rules, machine learning-modellen en netwerkanalyses vervolgens de verdachte transacties filteren.
Met de investering gaat de startup het product verder uitbouwen en zijn activiteiten uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa. Het systeem wordt onder andere gebruikt door online betalingsverwerker Mollie. De startup heeft in totaal 8,4 miljoen euro opgehaald.
5 miljoen voor Incision
Incision, een prestatie- en trainingplatform voor chirurgische ingrepen en procedures meldt dat het eind mei een investering heeft gekregen van 5 miljoen euro. Het geld komt van SHS en Rubio Impact Ventures. Het bedrijf gaat de activiteiten uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk, België, Scandinavië en het Midden-Oosten. Het bedrijf heft de ambitie om 10.000 klinieken te bereiken.
Met de investering hoopt Incision de functionaliteiten van het platform verder door te ontwikkelen en de samenwerking tussen operatiekamerpersoneel te verbeteren. Dat moet onder meer gebeuren door het gebruik van 3D-modellen binnen anatomie, interactief leren, de uitbreiding van videomateriaal voor procedures, apparatuur en competenties, ai-gestuurde video-analyse voor het verbeteren van prestaties van chirurgen en een team-app.
Syntetische data voor het testen van applicaties
De Amsterdamse startup Syntho heeft een investering ontvangen van het Dutch Security TechFund van TIIN Capital. De startup ontwikkelt geavanceerde synthetische data software die organisaties in staat stelt om sneller te innoveren en volledig te voldoen aan regels voor dataprivacy.
Synthetische data worden gecreëerd om modellen te testen en om de conclusies die daaruit voortkomen in te zetten voor verbetering van de bedrijfsvoering. Bedrijven die systemen testen met productiedata, lopen al snel tegen allerlei beperkingen aan door strenge privacyregels. Daarom worden steeds vaker synthetische data ingezet. Die data komt voort uit statistische modellen waarbij de input wordt gevarieerd.
Het wordt op dit moment vooral ingezet voor het testen van rekenmodellen voor ai en machine learning. Syntho onderscheidt zich met synthetische data voor testomgevingen voor softwareontwikkelaars. Bijvoorbeeld om na te gaan of een applicatie tien keer meer data aankan dan het normaal verwerkt.
Nu wordt daar vaak ‘dummy data’ voor gebruikt die willekeurig is gegenereerd. Ook voor zogenoemde ‘scrambled’ data waarin gegevens heen en weer worden gehusseld tussen bijvoorbeeld de kolommen van een database, geldt dat ze vaak niet representatief zijn, licht het bedrijf toe. Syntho belooft testomgevingen in te richten met ‘hoogwaardige’ en ‘representatieve’ syntethische data. Daarbij gaat het om testgegevens waarvan de kenmerken en eigenschappen van die data gewaarborgd zijn. Er worden dus geen datasets gebruikt waar binnen dezelfde test alleen een paar variabelen zijn gewijzigd.
Het bedrijf dat in 2020 een Philips Innovation Award won, deelt niet om welk bedrag het gaat.